Aurii sau brune, stafidele se numără printre cele mai populare fructe uscate și iși găsesc loc atât în deserturi, cât și în salate sau preparate exotice. Acestea se obțin dintr-un soi de struguri fără sâmburi, cultivați de-a lungul tărmului Mării Mediterane, în Grecia, Cipru sau Turcia. Boabele sunt adunate atunci când concentrația în zăharuri este maximă și sunt uscate fie la soare, fie în cuptoare speciale.
Cele mai dulci sunt stafidele aurii, însă stafidele brune au efect terapeutic mai mare deoarece sunt mai bogate în nutrienți, precum vitaminele A și C, calciu și potasiu.
Stafidele sunt eficiente în creșterea imunității, îndeosebi atunci când e vorba de infecții care afectează pielea și sângele. Fitonutrienții fenolici prezenți în stafide posedă proprietăți antibacteriene. Conțin numeroase vitamine și minerale, precum acid ascorbic, niacină piridoxină, fier, potasiu și fosfor. Totodată, aceste fructe uscate conțin și foarte mulți antioxidanți care reduc impactul radicalilor liberi asupra organismului. Au și probiotice, acestea ajutând la menținerea unui mediu sănătos în colon. Acestea oferă rapid și pentru mai multă vreme și senzația de sațietate. De asemenea, se recomandă și persoanelor care vor să câstige în greutate. Stafidele reduc aciditatea stomacală și reglează digestia. Ele favorizează și formarea celulelor roșii și sunt benefice pentru sănătatea ochilor. Totodată, stafidele reduc riscul apariției bolilor cardiovasculare, sunt excelente pentru a combate oboseala și a preveni depresia și ajută la tratarea stărilor de anxietate. Mai mult, ele previn apariția neoplasmelor și a tumorilor maligne. Iată și alte beneficii ale stafidelor:
- Previn hipertensiunea arterială. Datorită cantității mari de potasiu, stafidele previn retenția în organism a lichidelor, fluidizează sângele și automat reduc tensiunea arterială.
- Luptă cu colesterolul și tratează constipația. Fibrele pe care le conțin contribuie la reducerea colesterolului rău, îmbunătățesc funcția intestinelor și tratează constipația. Este recomandabil să se pună o mână de stafide înmuiate într-un păhar cu apă și să fie lăsate peste noapte la macerat. Consumate dimineața pe stomacul gol, pot grăbi digestia și elimina resturile alimentare din intestin. De asemenea, magneziul conținut în stafide reduce aciditatea din stomac.
- Antioxidantul perfect. Comparativ cu alte fructe uscate, stafidele iși păstrează cel mai bine calitățile antioxidante, având un rol important în prevenirea apariției tumorilor maligne ajutând celulele să-și păstreze funcția normală. De asemenea, tratează stările febrile.
- Ameliorează osteoporoza. Stafidele conțin și boron, un mineral foarte necesar pentru sănătatea oaselor, ajutând la ameliorarea osteoporozei la femei. De asemenea, are un efect bun în reglarea hormonilor și în metabolismul vitaminei D.