Ala este o tânără din Drochia, care după absolvirea liceului a decis să își ofere un an liber, pentru a înțelege ce carieră să îmbrățișeze și cu ce vrea să se ocupe în viitor. Poate pentru unii pare ciudat, dar un an liber, din engleză gap year, reprezintă o perioadă de învățare experimentală, luată de obicei după liceu și înainte de universitate, având ca scop aprofundarea într-un anumit domeniu profesional și descoperirea sinelui. În acest interviu, Ala ne-a povestit despre cum a ajuns să ia această decizie și despre cum a trecut peste stereotipurile despre această practică.
După părerea ta, cât de important este pentru un tânăr absolvent de liceu să urmeze o facultate?
Cred că totul depinde de mentalitatea și aspirațiile persoanei, pentru că mulți absolvenți de liceu sunt îndrumați de părinți și de alți oameni competenți să urmeze o facultate, care, în cele din urmă nu le va îndeplini dorințele. Adică, deja la vârsta de 18 ani, un tânăr este capabil să-și aleagă soarta sa, indiferent dacă se referă de facultate sau nu. La acest capitol sunt neutră, dar vreau să spun că educația este foarte importantă pentru toți tinerii. Faptul că trăim într-o lume informațional foarte dezvoltată, ne permite să studiem multe lucruri de sine stătător sau prin intermediul unor cursuri, webinare, training-uri, ci nu doar în cadrul unei facultăți, cum era mai înainte.
Cum ți-a venit această idee, de a-ți lua un an sabatic după absolvirea liceului?
De fapt, anul acesta eram admisă la o universitate, dar până la urmă am refuzat să merg mai departe. Aceasta s-a întâmplat din cauza că am aplicat la un proiect și trebuia să plec peste hotare. Din păcate, pandemia nu m-a lăsat să-mi realizez visul dat și am rămas acasă. Dar această nenorocire, mi-a adus o altă oportunitate. Acum, cu adevărat, m-am regăsit pe mine, după lungi meditații și știu, cu siguranță, ce profesie voi îmbrățișa. Mai mult decât atât, deja activez în acest sector și chiar caut tineri care vor să-și creeze un viitor sigur și prosper în Republica Moldova.
Cum a reacționat familia ta atunci când ai anunțat-o despre ceea ce intenționezi să faci?
Au fost multe reproșuri, dar mai multe din partea tatălui, pentru că el își face prea mari griji pentru mine și nu vede alt lanț decât acesta: școală- universitate- serviciu. Mama mea, însă, are încredere în mine și mă susține la orice pas. Pentru aceasta o iubesc nespus de mult și îi mulțumesc din suflet. Datorită ei, probabil, merg înainte cu demnitate. Aș vrea să le explic tuturor părinților sau altor apropiați ai absolvenților de liceu ca să nu se împotrivească deciziei copiilor lor și să le spună replicile, care, după părerea mea, ucid orice entuziasm: Ce va zice lumea?, Fă așa cum fac alți copii normali, Eu am trăit o viață și știu de ce ai nevoie. Sună groaznic, nu? De aceea, dragilor, vă rog, insistent, să nu vă comparați florile vieții cu cele din grădina vecinului, să nu le impuneți să facă ceea ce nu ați realizat voi și să nu le învățați să asculte de societate. Da, sigur, dumneavoastră doriți să fie la noi totul sigur și stabil, ca noi să nu facem erori etc. Dar mai bine să greșim și să învățăm o lecție din această aventură, decât să trăim viața altcuiva.
Știu că acest timp nu a trecut zadarnic pentru tine, dar te-ai ocupat de dezvoltarea ta profesională, mai exact urmezi un curs de IT Bussines. Povestește-mi despre experiența ta și despre ce ai învățat nou.
Ceea ce se întâmplă acum în viața mea este cu adevărat o experiență inedită. Proiectul în care sunt implicată, îmi schimbă viziunile și mă face mai puternică. Datorită lui, am învățat că trebuie să ies din zona mea de confort, dacă doresc să am performanțe. Datorită lui, mă încarc cu energie pozitivă, fac cunoștință cu oameni minunați din întreaga lume și mai am oportunitatea să activez online, fiind remunerată financiar pentru munca mea. În plus, aici lucrez asupra stării mele interioare, asupra managementului emoțiilor și al timpului, inclusiv. Deci, este un sistem complex, care se ghidează de formula: 1/2 teorie + 10000 practică = succes! Iar faptul dat mă înaripează și mă motivează să continuu să mă dezvolt în acest domeniu.
În planurile tale de viitor, se încadrează și înscrierea la o facultate?
În viitorul apropiat, voi activa în proiect și voi face tot posibilul să-mi formez o echipă de tineri activi și perseverenți de la noi din țară. Împreună cu ei, vom face lucruri necesare pentru oameni. De asemenea, am intenția de a deschide un oficiu în Chișinău pentru o activitate mult mai eficientă și pentru schimbul de energie pozitivă între membri. Dacă cineva este în căutarea propriului eu, atunci îi recomand să mă contacteze. Referitor la facultate, ferm e că voi urma cursurile uneia, dar nu știu când…
Cât de mult sunt influențați oamenii din Republica Moldova de stereotipuri și cum am putea rupe acest lanț?
Oamenii din Republica Moldova sunt foarte sceptici și din acest considerent pierd multe. Ei nu înțeleg că au venit alte timpuri și că lumea nu stă pe loc. Acest program vechi, stereotipizat persistă la majoritatea persoanelor, în special la maturi și la cei în etate el e practic înrădăcinat. De aceea, ca să rupem acest lanț, trebuie să creștem o generație nouă. Ea poate fi educată prin intermediul școlii, însă doar a celei moderne. Aceasta, după părerea mea, e o instituție, în care dascălii nu pun accent doar pe cunoștințe, ci și pe creativitate, competența de bază a viitorului. Dar cel mai important e că planul de studiu al elevilor trebuie schimbat în totalitate. Copiii trebuie să învețe cum să-și gestioneze timpul și finanțele, cum să vorbească în public, cum să fie emoțional stabili. Din păcate, sistemul educativ actual nu ne pregătește la aceste capitole. De aceea, riscăm să trăim încă mulți ani înainte cu stereotipurile în spate, fără ca să ne schimbăm atitudinea față de inovații, de oameni, de tehnologii.
Ce sfaturi le poți oferi tinerilor care nu știu în ce direcție să se îndrepte după absolvirea liceului?
În primul rând, tinerii trebuie să cerceteze continuu! Să caute un loc unde poate să se dezvolte spiritual, ca să înţeleagă ce anume îi convine lui și să vadă ce-i oferă instituțiile superioare și piața de muncă. În al doilea rând, să-și vizualizeze viața sa de vis și să analizeze cum poate să o transpună în realitate. În al treilea rând, cel mai important insight e să nu asculte absolut de nimeni. Ei trebuie să-și trăiască propria viață, ci nu a altcuiva.
Ana Mărgineanu