Bunele maniere la minut

„Manierele îl fac pe om” – inscripție pe fațada Universității din Oxford

CUM NE PREZENTĂM

Când organizăm reuniuni sau petreceri și invităm persoane necunoscute între ele, suntem obligați să facem prezentările.

Persoana tânără se prezintă celei mai în vârstă, iar domnul se prezintă întotdeauna doamnei. Atunci când un domn este prezentat, acesta se ridică, iar pe stradă își scoate pălăria și o ține în mâna stângă.

Când un domn se prezintă unei doamne, aceasta se înclină ușor și întinde prima mâna. Domnul căruia îi este prezentat alt domn este obligat să întindă mâna. Acest gest este obligatoriu între bărbați. Când o doamnă este prezentată altei doamne, rareori își dau mâna.

Bărbatul se va ridica mereu în picioare atunci când este prezentat unei persoane. Excepție sunt cazurile în care bărbatul are anumite necesități speciale. Doamnele pot sta jos când le sunt prezentați domnii, dar trebuie să se ridice în picioare când sunt prezentate doamnelor mai în vârstă.

Când prezentați pe cineva, nu rostiți doar numele și prenumele. Indicat ar fi să adăugați și câteva detalii legate despre profesia acelei persoane, relația dvs. cu aceasta etc., astfel ca persoana căreia i-ați prezentat-o să poată începe o conversație. Dacă prezentați pe cineva, pronunțați-i numele clar. Dacă vă introduceți singur, spuneți doar numele de familie, omițând profesia sau funcția pe care o ocupați. Când vă prezentați rudele, spuneți: „acesta este fratele meu, X-ulescu (numele) Y(prenumele).”

Întotdeauna salută primul acela care întră în cameră. Întindeți mâna dreaptă atunci când vă întâlniți cu cineva.

PE STRADĂ

Regulă pentru pietoni – circulă pe partea dreaptă a străzii.

Dacă bărbatul este acompaniat de două doamne, acesta va sta în mijloc, iar femeia mai în vârstă va sta în dreapta.

Bărbatul îi permite întotdeauna femeii să intre prima în mașină, în lift ș.a.

LA TEATRU, LA CONCERT

La spectacol/concert, doamna stă în partea dreaptă. Dacă doamna se află în compania a doi domni, doamna va sta în mijloc.

Brațele scaunelor nu sunt numai pentru o persoană: cel din partea dreaptă este al dvs., iar cel din stânga – al vecinului.

Dacă veniți la teatru, concert etc., când ceilalți au luat, deja, loc pe scaune, treceți printre rânduri astfel încât să aveți fața întoarsă către oamenii care sunt așezați, și nu cu spatele întors.

În timpul spectacolului, nu discutați cu vecinul, apropiindu-vă capul de el neîncetat, pentru ce și cei din spate vor să vadă spectacolul.

La concert, aplaudați doar atunci când s-a încheiat piesa și nu după fiecare fragment. La operă puteți aplauda după fiecare arie. La o piesă de teatru se aplaudă numai la sfârșit. La un concert de jazz, se aplaudă după fiecare improvizație reușită, în parte.

LA DANS

În timpul dansului nu fiți tăcuți, dar nu începeți discuții prea serioase. Nu stați obraz în obraz cu partenerul/partenera dvs. dar nici nu trebuie să vă bruscați partenera.

Daca fata refuză invitația la dans, băiatul nu trebuie să ceară explicații. La o petrecere organizată acasă, tânărul va dansa mai întâi cu partenera lui, iar apoi cu stăpâna casei, și tot așa la rând. Este foarte nepoliticos ca la o petrecere privată să dansați toată seara cu o singură parteneră. Nu invitați niciodată o fată la dans care stă la masă alături de partenerul acesteia.

LA RESTAURANT

Într-o cafenea, restaurant sau loc similar, primul intră bărbatul. Masa o alege bărbatul, însă întotdeauna se consultă cu persoana care este cu el.

Dacă doamna nu lasă haina la garderobă, domnul o ajută să o dea jos.

RELAȚIILE DE VECINĂTATE

Pe oamenii care locuiesc în aceeași clădire cu dvs. trebuie să îi salutați obligatoriu. Salutații de câte ori treceți pe lângă ei.

Pe scări urcă mai întâi bărbatul, iar la coborâre, doamna este prima.

OASPEȚII

Când organizați o petrecere, trebuie să expediați invitații cel mai devreme cu 21 de zile sau cel mai târziu cu 8 zile înainte de eveniment. Invitația orală, anunțată cu câteva zile înainte, trebuie reînnoită.

Evitați ca la masă, într-un cerc restrâns, să fie persoane care se află în conflict. Dacă oaspeții vă sunt prieteni apropiați, sunteți la curent cu relațiile dintre aceștia. Nu este recomandat ca la aceeași masă să stea persoane cu opinii divergente și aceea care nu se pot abține să nu-i impună punctul de vedere. Este suficient să aveți drept invitați doi sau trei astfel de oaspeți, pentru ca masa să se transforme într-o adevărată dezbatere. Totodată, dacă majoritatea oaspeților sunt de aceeași profesie, aceștia îi pot pune pe ceilalți într-o situație neplăcută, discutând constant despre probleme de serviciu.

Nu invitați mai multe persoane de câte aveți locuri la o masă aranjată. De asemenea, fiți atenți la spațiul pe care îl oferă apartamentul dvs., astfel ca toată lumea să se simtă comod.

Nu uitați că oaspeții dumneavoastră nu vor sta tot timpul în sufragerie. Celelalte camere, în special baia și bucătăria, vor fi supuse aprecierii critice ale invitaților. Străduiți-vă ca întreaga acasă să fie curată și îngrijită la venirea lor.

Prânzul sau cina se servește, de regulă, după 15 minute după sosirea invitaților.

Maria Cojocaru, Şcoala de Jurnalism STUDENTUS