Rolul emoțiilor și arta teatrală pe timp de pandemie

Teatru

Ziua mondială a teatrului este marcată anual la 27 martie, în vederea conştientizării valorii teatrului în toate formele sale şi pentru a permite comunităţilor de teatru să-şi promoveze activitatea în întreaga lume, relatează agerpres.ro. Fie practicat de profesioniști sau amatori, emoțiile sunt cele care joacă rolul principal în această dimensiune a artei.

Fără spectatori, dar cu multă atitudine și implicare, un grup de tineri actori amatori din orașul Șoldăneti au marcat această zi într-o formă adaptată timpurilor.

Întrucât anul 2021 a furat serile de spectacole și aplauzele dedicate actorilor, unicul mod de a da continuitate acestei frumoase arte rămâne a fi mediul online. Tinerii din Șoldănești pasionați de arta teatrală  au dat viață spectacolului „Satul electronic” de Valeriu Butulescu în regia Tatianei Vrăjitoru. Piesa de teatru  relevă povestea a doi tineri îndrăgostiți marcați de o iubire imposibilă, dar și viața la sat unde oile sunt păscute online. Actualitatea subiectului abordat, dar și talentul tinerilor actori urmează a fi apreciat și de către oraganizatorii Concursului național al teatrului de amatori „Vasile Alexandri” ediția a XII-a 2021, Centrul Național de Conservare și Promovare  a Patrimoniului Cultural Imaterial.

Grupul de teatru „TineArt” ghidați de Tatiana Vrăjitoru activează de mai bine de 6 ani, participând la numeroase concursuri locale și naționale de la care s-au întors învingători. Tinerii spun că pe scena teatrului s-au redescoperit, iar acest lucru îi motivează să își petreacă serile în sala de repetiții. „Cred că azi a fost pentru prima dată când n-am simțit vibe-ul și conexiunea publicului de care am avut nevoie din simplul fapt că am avut o sală de spectatori goală. Acest spectacol și această  zi  va rămâne ștampilată pe suflet, săpată în riduri, emoții lacrimi și zâmbete. Pe scena teatrului m-am regăsit și tot aici  am cunoscut lumea ca pe o piesă de teatru”, menționează Renata Țurcan.

Amintim că din cauza situației epidemiologice, teatrele din Republica Moldova și-au sistat actvitatea. Totuși actorii dar și publicul amator privesc cu optimism, așteptând ziua în care ușile acestor instituții vor fi redeschise.

Mădălina Stețco, Școala de Jurnalism STUDENTUS