O carte pentru weekend: „Tatuatorul de la Auschwitz”

O carte pentru...

Este povestea a 2 oameni obişnuiţi care au trăit în vremuri neobişnuite, privaţi de libertate, nume şi identităţi. Relatarea lui Lale despre ceea ce au fost nevoiţi să facă pentru a supravieţui.

HEATHER MORRIS s-a născut la Te Awamutu, în Noua Zeelandă. În 2003 l-a cunoscut pe Lale Sokolov și prima formă a poveștii lui s-a constituit într-un scenariu cu care Heather Morris a câștigat International Independent Film Awards în 2016. Impulsionată de succesul avut și de părerile celor care au citit scenariul în cadrul competiției, l-a rescris ca roman.  Apărut în ianuarie 2018, Tatuatorul de la Auschwitz cunoaște un succes culminant, fiind nominalizat în Marea Britanie la prestigiosul Specsavers National Book Award. Sincronicity Films a cumpărat drepturile de ecranizare, iar lansarea serialului TV a fost proiectată pentru ianuarie 2020, spre a marca cea de-a 75-a aniversare a eliberării lagărului de la Auschwitz.

Tatuatorul de la Auschwitz spune povestea adevărată a lui Lale şi a Gitei Sokolov, doi evrei slovaci, doi oameni obişnuiţi care au trăit în vremuri ieşite din comun, cărora li s-au luat libertatea, demnitatea, familiile, şi chiar şi numele le-au fost înlocuite cu numere.

Se bazează pe povestea din spatele unuia dintre cele mai puternice simboluri ale Holocaustului: numerele verzi-albăstrui tatuate pe braţele prizonierilor, femei şi bărbaţi deopotrivă. Când lui Lale i se oferă ocazia de a fi Tἄtowierer la Auschwitz, tânărul evreu slovac înţelege că aceasta poate fi şansa lui să supravieţuiască, deşi trebuie să-şi înţepe până la sânge semenii, act pe care îl resimte ca pe o dureroasă profanare. De la masa care lucreză, nici nu i se permite să ridice capul spre cei al căror destin îl pecetluieşte astfel. Dar într-o zi reuşeşte să surprindă privirea unei tinere al cărei nume îl află în cele din urmă: Gita.

Istoria lui Lale şi a Gitei demonstreză că nu există loc pe lume în care iubirea să nu poată învinge.

’Un roman vindecător despre dragoste şi altruism.

Este o carte frumoasă la exterior, dar tristă în interior, care va fi citită şi peste o sută de ani.

Lectură frumoasă!

Olga Cucuta, Școala de Jurnalism STUDENTUS