Ecologia este în mare parte o știință descriptivă și experimentală, actualmente semnificația termenului a devenit și un sinonim pentru ideea de protecție a mediului înconjurător în diferite domenii, chiar și în cel ce răspunde de construirea automobilelor.

Fiind pasionați de ecologie un grup de studenți din orașul Eindhoven, Olanda au construit o maşină cu 4 locuri ce cântăreşte doar 300 de kilograme, folosind doar materiale compozite. Mai exact, principalul „ingredient” folosit pentru producerea maşinii este sfecla de zahăr, transformată în PLA sau acid polilactic.

Inventatorii spun că aceasta este prima maşină din lume complet reciclabilă, fiind realizată doar din materiale biodegradabile, scrie businessmagazin.ro.

Prototipul numit Lina foloseşte baterii pentru alimentarea motorului şi oferă o autonomie de până la 100 de kilometri; există totuşi opţiunea de a schimba bateriile, operaţiunea fiind una extrem de simplă. „Nu durează decât 5 minute, cam cât îţi ia să încarci cu combustibil la benzinărie”.

Următorul pas este omologarea prototipului ca maşină de stradă. Acest proces este unul destul de complicat şi presupune inspectarea maşinii de către mai multe departamente de stat.

Inventatorii au anunţat că o vor prezenta pe Lina publicului în vara acestui an, însă ei nu sunt primii ce au încercat să construiască automobile ”eco”, actualmente mășinile ecologice au la bază hidrogenul, emit în atmosferă doar apă, motorul funcționează pe baza reacției între oxigen și hidrogen, astfel este o reacție biochimică ce pune în funcție motorul, viteza din păcate nu depășește 45 km pe oră.

Dacă vorbim despre mărcile cunoscute producătoare de automobile, exista Toyota Prius, care este un hibrid ce funcționează atât pe benzina, cât și electric mai  nou, au apărut și altele, precum Honda Civic Hybrid și, de la Volkswagen, Blue Motion, varianta existenta pe modelul Passat, dar se va extinde și pe modele precum Golf, Golf Plus si Jetta. Preturile acestora nu sunt foarte accesibile, situându-se între  18.400 și 19.400 euro.