Nunta este unul dintre momentele la care ai visat toată viața. Tocmai de aceea vei dori ca în acea zi totul să se desfășoare conform planului. Așadar, trebuie să știi că elementul cheie este planificarea corectă a bugetului. Însă ce sumă anume trebuie pusă de-o parte pentru a organiza o nuntă pe cinste în Republica Moldova?  

Moldovenii cînd se însoară se ciocnesc cu prima problemă: pe cine luăm de nănași? Nașii dau tonul nunții și mai ales la Masa Mare.
De obicei, dacă e vorba despre un cuplu cu stagiu, victimă a onorabilului rol devine un cuplu de prieteni mai apropiați sau mai înstăriți. Uneori decizia le aparține părinților. În ambele cazuri se poate întîmpla așa-numitul fenomen: „De ochii lumii”. Asta cînd nănașii se înțeleg cu mirii că vor pune pe masă 2000 euro, ca să dea tonul generozității, ca după aceea 600 de euro să-i ia înapoi.

În ultima perioadă, la moldoveni a apărut moda ca mirii să se plimbe cu limuzina prin oraș. Ei bine, pentru închirierea unui automobil de lux, mirii trebuie să plătească în medie puțin peste 2000 de lei pe oră, iar în acest preț nu intră cheltuielile pentru combustibil, care sunt calculate separat și pot ajunge până la o mie de lei.
De câțiva ani, la noi nu se joacă nicio nuntă fără tamada. Prin urmare, serviciile unui moderator de nunți costă în jur de 5-6 mii lei pe noapte.
Muzica live o să vă coste de la 350 până la 1000 de euro, în dependență de componența orchestrei. Pentru un Dj veți plăti cca 150 de euro. Iar dacă vă doriți un interpret renumit, va trebui să-l plătiți cu minim 500 de euro pentru o oră.

Dacă vreți să vă impresionați invitații cu un dans fascinant, puteți apela la serviciile unui coreograf profesionist. Prețul pentru o oră de dans începe de la 120 și ajunge la 160 de lei. Iar pentru a învăța un dans veți avea nevoie de minim 6 ședințe.

Serviciile foto și video, sunt de asemenea elemente care necesită o atenție deosebită, or petrecerea va trece, ia aceste amintiri vii vor rămâne pentru totdeauna. Puteți să optați pentru servicii separate: fotograf – de la 300 la 700 de euro; video – de la 300 la 1200 de euro; sau combinate – de la 350 la 1500 de euro. Dar și aici prețurile pot să difere în dependență de câți operatori video sau foto vă doriți. Spre exemplu dacă vreți ca nunta să fie filmată cu două camere de luat vederi, atunci prețul se va dubla.

Dacă vreți să decorați localul într-un mod deosebit, în concordanță cu tematica nunții sau pur și simplu vreți să-i îmbogățiți anturajul cu un plus de culoare, va trebui să apelați la serviciile unui decorator profesionist. În dependență de complexitatea decorațiunilor, acestea o să vă coste în jur de 250 de euro.

Invitațiile, bombonierele, plicurile pentru bani și cartonașele pentru mese – toate acestea par a fi mărunțișuri, însă sunt accesorii la fel de importante, de care nu se poate lipsi nici o nuntă. Invitațiile pot să vă coste de la 5 lei și până la 30; bombonierele – de la 6 lei; plicurile pentru bani și cartonașele pentru mese – de la 3 lei. Dacă doriți ca toate aceste accesorii să fie într-un anumit stil, create manual, atunci puteți să le comandați unui singur specialist. Suma totală va depinde de numărul accesoriilor, materialele utilizate și complexitatea compozițiilor.

Nu am vorbit încă despre cununui-înscrierea pentru că se pun și acolo taxe, nevorbind și de Localut ales, care ajunge de la (500 de lei- 1000 lei ) locul. Rochia de mireasă și costumul mirelui (30.000 de lei) mai sunt și inelile de cununie.. Totuși, cifrele date își pierd conturul când vine vorba de fericirea mirilor și emoțiile din seara nunții.

Stagiar: Dragan Alexandra