A obține un permis de conducere în Republica Moldova pare a fi un proces destul de complicat. Iar acest lucru este confirmat și de statisticile care ne arată faptul că numărul persoanelor care susțin acest examen este în descreștere.

Se știe că pentru a obține un permis de conducere este nevoie de multă răbdare și timp, întrucât procesul durează uneori mai mult de un an de zile. În pofida faptului că perioada de instruire la Școala Auto este de trei luni, procesul de pregătire, studiere și examinare devine mult mai îndelungat.

Unul dintre motive este calitatea joasă a pregătirii candidaților la obținerea permiselor de conducere. Ore întregi de învățat, parcurgerea repetată a unui regulament rutier deloc prietenos, cu limbaj de lemn, care adeseori poate fi interpretat, iar asta e un lucru dificil chiar și pentru cei care sunt obișnuiți să învețe zilnic –  face și mai anevoios procesul de obținere a permisului. Plus, orele practice par a fi extrem de complicate pentru unii studenți.

Însă majoritatea studenților sunt pregătiți pentru a da examenul dar nu-l pot da din motivul că sunt înpedicați la susținerea probei „poligon” de instructor în timpul cînd dau examenul. Pentru a mai da odată repetat trebuie să mai achiți o sumă de bani pentru a fi admin și se lungeste perioada de examinare.

De ce sunt inpedicați mă intrebați!? Pentru că vor mită. Dacă cu cițiva ani în urma mai puteai sa-ți cumperi permisul cu 100 de euro , acum sunt sume usturătoare de la 500 de euro în sus. Cum ar fi să ai un permis de conducere dacă nu pui destul efort pentru al obtine fară a da mită.

Tu cum ai obținut permisul de conducere?

Stagiar: Dragan Alexandra