Expoziția ”Grafică de carte pentru copii” va fi deschisă până la 3 septembrie 2017, în incinta Muzeului Național de Artă din Republica Moldova, acest eveniment este unul important nu doar pentru cei mici dar și pentru adulți, aceste lucrări pot trezi sentimente noi în sufletul fiecărui om, culorile vii ale copilării și personajele cunoscute din operele marilor scriitori crează o atmosferă deosebită.
Cu toate că expoziția este gratuită, din păcate vizitatori practic nu sunt.
Lucrările expuse sunt din diferite perioade ceea ce se observă în plan grafic, Lică Sainciuc a lucrat cu aerograf, rapidograf, tuș, hârtie sunt lucrări mai târzii cu grafică de calculator.
Indiferent de tehnicile de realizare culorile sunt vii, deschid o lume întreagă a copilăriei, fiecare lucrare prezintă o secvență din poveste, baladă sau poezie pentru copii.
Despre autor
Lică Sainciuc arhitect, artist plastic, designer grafic, grafician, istoric de artă, cineast, om de cultură, activist al vieţii publice din Republica Moldova.s-a născut la 29 iunie 1947 într-o familie de pictori, după ce își ia licența în arhitectură la Institutul Politehnic din Chișinău, debutează ca scenograf și autor de păpuși la teatrele din Republica Moldova, printre care Ivan Turbincă; Această copilărie îndepărtată; Iorgu de la Sadagura de Vasile Alecsandri ; Păsările tinereţii noastre de Ion Druţă ș.a.
Este autorul desenelor din cărțile„Albinuței” și „Abecedarului”. Este pictorul care a ilustrat primul „Abecedar” cu litere românești de după 1989.
Pasionat de istoria și arhitectura orașului Chișinău semnează cărțile: Colina antenelor de bruiaj, Ioan Halippa. Chișinăul pe vremea lui Pușkin (1820-1823) cu 333 de intersecții de Lică Sainciuc, Chișinăul ascuns.
Artistul a ilustrat peste 100 de cărţi printre care: După flori în pădurea de iarnă de Agnia Barto (1978); Umbrela de Petru Cărare (1978); Alt pământ pe lume nu-i (1983); Enciclopedia cu zâmbete (1991); Toată lumea face baie (1992)- toate de Constantin Dragomir; Abecedarul (1985, 1989) de Grigore Vieru şi Spiridon Vangheli; Guguţă şi prietenii săi (1983) de Spiridon Vangheli; Băieţelul din balon de Tudor Ştefan (1991); Buturuga mică de Efim Tarlapan (1993); Zâna celor micuţi de Lidia Hlib (2008); Fram ursul polar de Cezar Petrescu (2008). De asemenea, a ilustrat şi cărţi de folclor pentru copii.