Este un simplu gest ce redă tandrețe dar are mult semnificații și uneori este extrem de personal, sărutul a fost studiat minuțios de: filosofi, istorici și antropologi, scriitori, pictori, sculptori sau cineaşti şi este cercetat şi de filematologie, ştiinţa sărutului.
Ideea unei zile dedicate sărutului aparţine britanicilor, iar Organizaţia Națiunilor Unite a stabilit o zi în care acest cel mai tandru gest să fie celebrat în toată lumea: 6 iulie.
Sărutul poate reda atât emoții cât și sentimente dar și un etalon al iubirii, pasiunii, dorinţei, prieteniei, încrederii, respectului, veneraţiei, recunoştinţei, dar şi trădarea sau ipocrizia. Sărutul poate fi pasional, părintesc, filial, frăţesc, prietenesc, oficial sau formal. Este legal sau interzis, e dat cu plăcere sau furat, e cerut sau chiar bine vândut.
Se estimează că în viaţa noastră primim 25.000 de săruturi, în total petrecem câteva săptămâni din viaţă sărutându-ne, majoritatea persoanelor se apleacă spre dreapta când sărută, doua treimi dintre oameni ţin ochii închişi, iar un minut de sărutări consumă 26 de calorii.
De asemenea, se pare că bărbații care îşi sărută partenerele dimineața, înainte de a pleca la muncă, au un salariu mai mare decât cei care sar peste acest gest.
Antropologii au ajuns la concluzia că obiceiul sărutului este legat de supravieţuirea speciei, iar chimiştii şi biologii care au analizat în detaliu reacţiile chimice declanşate de sărut, afirmă fie că ar fi echivalentul unui vaccin natural sau a unui drog care face creierul să secrete aceiaşi neuro-transmiţători ca şi în cazul în care sărim cu paraşuta, facem bungee jumping sau alergăm, fie că, dimpotrivă, ar fi un focar de boli.
Dar, dincolo de statistici, sărutul rămâne în primul rând un gest romantic şi apoi un bun remediu natural, împotriva stresului şi a ridurilor, pentru a îmbunătăţi circulaţia şi ameliora durerile. Aşa se explică de ce atunci când mamele îşi sărută copiii care se lovesc, durerea pare că începe să dispară.
Sursa: tvr.ro