Teatrul Național ”Mihai Eminescu”. Repertoriul pentru 7-11 martie.

Primăvara își intră în drepturi din ce în ce mai mult, deci avem motive în plus ca să devenim mai inspirați, să ne îndrăgostim și să zâmbim. Teatrul Național ”Mihai Eminescu” și Studentus te invită la spectacol. Te invităm să te pierzi și să te regăsești iar și iar în feeria din scenă. Te invităm să te lași copleșit de magia jocului actoricesc. În această săptămână pe scena Naționalului se joacă șase spectacole. Tu, pe care îl alegi?!

Miercuri, 7 martie, ora 18.30 Spectacolul  ”The Lucky Strike” (16+), după piesa Jerry și Tom a dramaturgului american Rick Cleveland, regizat de Vitalie Drucec și îi are în distribuție pe Nicu Suveică, Alexandru Pleșca și Ghenadie Gâlcă.

Un om, legat de scaun și cu o cagulă pe cap,  le spune bancuri torționarilor săi care așteaptă de la șef, din Chicago, permisiunea de a intra în acţiune sau, mai pe scurt, a-i face de petrecanie.Între bancuri -doar-doar o trece timpul – se deapănă amintiri evocând șeful care le este ca un tată, mentor adulat.

“O porție generoasă de afaceri murdare…echilibrând personalități caricaturale cu elemente fioroase de gen noir”.

Joi, opt martie, ora 18.00 Spectacolul „Steaua fără nume” Într-un orășel șters, de provincie, Profesorul Miroiu își împarte viața între cărți și stele. In așteptarea unei rarități editoriale care vine cu trenul, traiectoria terestră i se ciocnește, în fapt de seară cu cea a Monei, tânără vânătoare de inimi, fără bilet, dar cu mare dor de explorare. Între ei se înfiripă o poveste de dragoste care, aidoma unei explozii cosmice, scutură din temelii universul micii urbe.

Vineri, nouă martie, ora 18.00 Spectacolul ”Aveţi ceva de declarat?” Doar bună dispoziţie, bucuria de a trăi. Și de a juca de dragul spectatorului fidel!

Sub bagheta dirijorală a maestrului Petru Hadârcă, orchestra interpreţilor de frunte ai Naţionalului metamorfozează una din piesele cele mai jucate pe mapamond într-un tonic estetic, adevărat cocteil de emoţie, energie și forţă imaginativă. “Puricele în ureche” scris de genialul comediograf francez George Feydeau poposește pe scena noastră în timpuri nu prea vesele: un motiv în plus să nu ratăm spectacolul.

Sâmbătă, zece martie, ora 12.00 Spectacolul ”Peppi Ciorap Lung”:

Un musical ce aduce  în scenă istorii haioase şi doldora de înţelesuri, mișcare, dans şi melodii de neuitat; năstrușnica Peppi nu se lasă bătută cu una, cu două, face doar ce-i tună prin cap. După o întâlnire cu eroina noastră până şi hoţii se lasă de meserie! Să privim lumea prin lentil imaginaţiei lui Peppi şi de acum în colo nici o zi nu va mai semăna cu alta!

Sâmbătă, zece martie, ora 18.00 Spectacolul Pomul vieţii” este povestea tristă a oamenilor calzi, emotivi, temperamentali, care sorbesc cu patimă din cupa suferinţelor omeneşti. Condimentarea spectacolului cu efecte comice este oportună, evoluţia actorilor atingînd coardele sufletului omenesc.

Duminică, unsprezece martie, ora 18.00 Spectacolul ”Balamucul vesel” 

Undeva, într-o cetate  aflată de veacuri în calea răutăţilor, se întâmplă lucruri ciudate şi aparent fără sens: viaţa părea cenuşie, mahmură, majoritatea locuitorilor împăcându-se cu o asemenea stare de lucruri. Şi atunci pe Conducătorul Revoltei Permanente, înconjurat de stoluri gălăgioase de consilieri şi gardieni, îl trăsneşte ideea că pentru a câştiga şi mai mult iubirea maselor, e nevoie de mister, de un Erou sacrificabil…

Împotriva legilor firii, Lupii se înfrăţesc cu Mieii, Caprele şi Verzele joacă torontoiul. Din peisaj nu lipseşte Securitatea care, după nărav, dar şi la sugestia sfetnicilor de peste câteva hotare, fură ideea “nobilă” distribuind în rolurile centrale propriii actori silitori să-şi ia mai departe solda, dijma, tainul…

Valori eterne, precepte şi noţiuni sacre metamorfozează, ca sub bagheta iluzionistului, în minciuni, amăgiri, deşertăciuni. Mizând pe arhetipuri proiectate in contemporan, piesa se axează pe refuzul oamenilor de a mai crede în basme şi de a se lăsa păcăliţi – a câta oară?!- de potentaţii vremii,