Bateria din hârtie – o nouă invenție revoluționară

Baterie Din Hârtie

A fost creat un nou tip de baterie doar din hârtie, o baterie alimentată de bacterii, tehnologie care ar putea fi utilizată în zonele îndepărtate ale lumii sau în regiunile slab dezvoltate.

“Hârtia are avantaje unice ca material pentru biosenzori. Această baterie este ieftină, de unică folosință, flexibilă și poate alimenta lanterne, becuri, aparate radio, sau chiar telefonul mobil. Bateriile comerciale sunt scumpe și neprietenoase cu mediul, însă acestea din hârtie reciclată sunt și ieftine și nici nu produc vreun fel de poluare”, susține Seokheun Choi autorul principal al cercetării.

Choi și colegii săi de la Universitatea de Stat din New York, Binghamton, au făcut o baterie de hârtie imprimând straturi subțiri de metale și alte materiale pe aceasta. Apoi, au plasat pe hârtie “exoelectrogeni” liofilizați. Exoelectrogenii sunt un tip special de bacterii care pot transfera electroni în afara celulelor lor. Electronii, care sunt generați atunci când bacteriile produc energie pentru ei înșiși, trec prin membrana celulară. Mai apoi, aceștia intră în contact cu electrozii externi și alimentează bateria. Pentru a activa bateria, cercetătorii au adăugat apă. În câteva minute, lichidul trezește la viață bacteriile, care produc suficienți electroni pentru a alimenta o diodă cu emisie de lumină și un calculator.

Bateria de hârtie, care este în prezent de unică folosință, are o perioadă de valabilitate/utilizare de aproximativ patru luni, însă Choi și echipa sa lucrează deja la îmbunătățirea performanțelor, astfel încât aceste baterii să poată fi ținute și depozitate pentru o perioadă mai lungă de timp înainte de a fi folosite.