Hărțuirea sexuală a ajuns să fie acceptată ca o normalitate. Gesturile neadecvate, atingerile nedorite sau comentariile cu caracter sexual sunt doar câteva dintre moduri prin care se manifestă hărțuirea sexuală.
Ce este de fapt hărțuirea sexuală? Hărțuirea sexuală este comportamentul prin care victima este determinată să ofere favoruri sexuale, de obicei la locul de muncă, prin intimidare, amenințare sau constrângere. Aceasta poate leza demnitatea sau crea un mediu de lucru ostil, umilitor și jignitor. Din acest punct de vedere, hărțuitorul se manifestă ca un agresor, iar persoana hărțuită, ca victimă.
RedMyLips este o campanie de informare și sensibilizare a opiniei publice cu privire la hărțuirea sexuală, iniziată cu sopul de a lupta împotriva miturilor legate de viol, să condamne deschis blamarea victimelor și să demonstreze sprijin pentru victimele violenței sexuale. Pe tot parcursul lunii aprilie, oameni din toate colțurile lumii vor purta ruj de culoare roșie, pentru a-și arăta susținerea și refuzul de a rămâne nepăsători și de a păstra tăcerea privind hărțuirea sexuală. RedMyLips este mesajul indirect transmis tuturor agresorilor, cei care susțin că victima a provocat violul. Violul nu are scuză, victima nu poate fi vinovată , indiferent de culoarea buzelor, lungimea fustei purtate sau decolteu.
În acest sens Organizația pentru Securitate și Cooperare în Europa a făcut publice urmatorele date conform studiului realizat privind violența împotriva femeilor:
- Violența împotriva femeilor în Moldova reprezintă o îngrijorare semnificativă. Trei din patru femei (76%) consideră că violența împotriva femeilor este un lucru obișnuit.
- Două din cinci femei (40%) spun că au fost supuse violenței fizice și/sau sexuale din partea partenerului sau non-partenerului de la vârsta de 15 ani.
- Una din zece femei a fost afectată de urmărire în scopul hărțuirii. De la vârsta de 15 ani, aproape jumătate dintre femei (49%) indică faptul că au fost hărțuite sexual.
- Mai mult de una din cinci femei (22%) afirmă că au fost supuse la o formă de violență fizică din partea unui adult înainte de vârsta de 15 ani.
Mădălina Stețco, Școala de Jurnalism STUDENTUS