IarmarEco 2019: două zile de produse locale, workshop-uri și inițiative verzi

Între 1200-1500 de oameni au trecut pragul evenimentului IarmarEco în acest weekend.  Iarmarocul Oportunităților Ecologice și al Antreprenoriatului Social a găzduit circa 200 de expozanți cu o mare diversitate de produse agricole, artizanale și ecologice, dar și organizații și inițiative civice, atât de mediu cât și din alte domenii de activism.

Timp de două zile, vizitatorii au putut participa la discuții, workshop-uri și master-class-uri pe diverse teme utile, de la dezvoltarea propriei afaceri la gătit sănătos. De la eveniment nu au lipsit distracțiile pentru copii, muzica bună și mâncarea preparată în aer liber.

Și dacă pentru vizitatori, IarmarEco a fost un prilej de relaxare, informare și cumpărături eco, pentru expozanți iarmarocul a însemnat schimb de experiență, socializare cu ceilalți antreprenori și desigur, comercializarea produselor.

În prima zi de IarmarEco, peste 100 de oameni au venit la avanpremiera documentarului ”Grădina Sovietică” de Dragoș Turea, care prezentă experimentele nucleare secrete din agricultura Moldovei începute în anii ‘60. Filmul a fost proiectat în prezența regizorului, care a răspuns întrebărilor publicului la final.

Un alt moment important al acestei ediții a fost lansarea campaniei naționale de colectare a deșeurilor electronice, și lansarea platformei online www.faradeseuri.md în cea de-a doua zi a evenimentului. La IarmarEco au fost instalate trei boxe de colectare pentru astfel de deșeuri, care au strâns în total 33 kg de baterii, 69 kg de echipament electric și electronic și 12 kg de cabluri. Toate acestea urmează a fi transportate în România spre procesare.

Campania a fost lansată în prezența prim-ministrului Republicii Moldova, Maia Sandu, care a declarat că Guvernul va implementa proiecte concrete, campanii de sensibilizare și va susține în continuare inițiativele ecologice din țară.

IarmarEco a fost susținut prin prezență și de Ambasadoarea Suediei în Republica Moldova, Anna Lyberg și Dorin Gaidău, Manager Investiții – Finance in Motion, care au ținut un cuvânt de salut la ceremonia de deschidere.

Evenimentul s-a încheiat cu o sesiune de muzică acustică oferită de Nicu, Miha și Vincent Jules Band.

————————————————

IarmarEco 2019 a fost organizat cu sprijinul Facilității de Asistență Tehnică a Fondului Green for Growth (GGF TAF), finanțat de Uniunea Europeană în cadrul inițiativei EU4Energy, și cu suport adițional din partea Suediei.