Cele mai cunoscute 5 mituri despre viața de student

Fie că ești bobocel și aștepți cu nerăbdare să înceapă facultatea, fie că ești încă în liceu și visezi cu ochii deschiși în timpul orelor, la vremurile când vei fi independent (și evident profesorii aruncă după tine cu vorbe, replici, priviri acide și într-un final cu lucruri – glumesc), cu siguranță ai auzit măcar două mituri despre studenție.

Însă, din nefericire, nu-mi amintesc atât de multe mituri. Dar, am să vă transmit şi vouă câteva care au speriat Vestul.

1. Când eşti student eşti slăbuţ că eşti rupt de foame

Cum, ce, stai, unde? E adevărat că nu mai e mama sau tata sau bunica sau sora unchiului prietenei celei mai bune, care să îți gătească în fiecare zi, dar asta nu înseamnă că mori tot timpul de foame. Adică serios, mama oricum o să-ţi trimită pachetul săptămânal, chiar dacă tu mai ai mâncare pentru o eventuală apocalipsă cu zombie.

Şi dacă totuşi, ai colegi de cameră sau de apartament care sunt mâncăcioşi, tot timpul se găseşte cineva care să îţi dea de mâncare, câte-un coleg care are prea multă. Probabil că viitorii studenţi vor zâmbi şi vor zice: „nu-i adevărat”, da’ vă spun eu că aşa e de multe ori. Mâncarea se strică, şi dacă stai în cămin, te poate face popular.

Desigur, nu vei fi prea plinuț, pentru că uneori te vei mai plimba pe jos, vei mai merge la o bâțâială sau poate chiar vei face sport (la unele facultăţi e obligatoriu sportul, deci da). Dar, nu vei muri de foame. Numai dacă vrei asta. (și desigur, nu vei mai fi pretențios.)

2. Te vei îneca sub munţi de teme

Vor exista nenumărate momente când vei simţi că munca ta academică îţi va absorbi fiecare dram de viaţă din tine, dar hei, cu siguranţă au fost nenumărate momente în care ai avut acelaşi sentiment şi în liceu. Trebuie să ţii minte că facultatea e diferită de liceu, dar nu chiar atât de tare…adică no, tot trebuie să înveţi şi dai mai multe examene. Şi ai o mai mare libertate.

O să primeşti multe teme, ăsta-i adevărul, dar bineînţeles, depinde de facultate. Şi dacă ai două proiecte, şi mai ai o săptămână să le faci, tot o să ţi se pară mult, şi o să începi să te panichezi, să te intoxici cu cafeină, să plângi mult,  iar într-un final chiar să reuşeşti să-ţi termini proiectele, cu note mari.

Ideea e să îţi faci un program, ca să reuşeşti să îţi termini treaba din timp, şi să nu te trezeşti pe ultima sută de metri, cu ochii cât cepele şi cu stresul la nivel maxim, că poţi să-ţi cazi examenul că nu ai terminat. (ai restanţă, n-ai vacanţă)

3. Dacă nu bei, nu te distrezi

E adevărat că în timpul facultăţii, băutul devine un obicei comun (mâncarea-i fudulie, băutura-i temelie), dar asta nu înseamnă că toată lumea trebuie să o facă.

Băutul trebuie să fie o alegere personală: dacă vrei, bei. Dacă nu, nu. Dacă tu te simţi confortabil, atunci poţi să-i dai bătaie. Dacă îţi displace ideea în sine, nu te forţează nimeni. Desigur, poţi să ieşi cu prietenii tăi care beau, şi tu să bei suc de mere. Dar oricum, poţi să cunoşti alţi oameni, să flirtezi şi să te distrezi, chiar dacă eşti treaz/ă. Nimeni nu are dreptul să te judece.

Nu-ţi place atât de mult să mergi la chefuri? E în regulă, există şi alte moduri de a te distra. Spre exemplu: maratoane de filme, karaoke sau concerte…nu e neapărat nevoie să bei!

4. Examenele sunt exagerat de grele

Poate aşa puţin…puţin mai mult. Adevărul e că prima sesiune e cea mai grea! Serios! E cel mai groaznic moment din viaţa ta, pentru că nu ştii cum trebuie să-ţi împarţi timpul, eşti nesigur ce trebuie subliniat din carte (iar atunci cumperi o cutie de vopsea cu care „subliniezi”, că oricum totul e important). Şi ajungi într-un moment de panică…şi…şi…cedezi.

Nu trebuie să te stresezi, că oricum o să te descurci. Plus, dacă înveţi din timp, şi mergi la cursuri şi seminarii, o să te descurci.

 5. Devii un/o fiţos/oasă

Nu ştiu dacă mitul ăsta e general-valabil peste tot, dar e unul dintre cele mai răspândite. Dacă eşti student, iar o parte din cunoştinţele tale nu au ajuns încă la facultate sau nu o fac, o să te bârfească în permanenţă, fie pe faţă, fie pe la spate, că „ai venit cu aere…da’ cine te crezi?” iar întrebări de genul pot continua la infinit.

Desigur, te vei schimba. Nu prea tare, dar vizibil, cică. Însă, nu trebuie să te demoralizeze. Zâmbeşte şi ignoră-i. Aia-i cea mai bună metodă.

Din nefericire, nu mai ştiu mituri…