Guvernul a aprobat proiectul de lege potrivit căruia, în perioada 1-14 aprilie 2014, se va desfășura un nou recensămînt general al populației Republicii Moldova. În perioada recensămîntului se va efectua înregistrarea datelor și informațiilor despre populație, dar și a locuințelor.
Potrivit recomandărilor ONU şi EUROSTAT, recensămîntul populaţiei şi al locuinţelor este organizat o dată în zece ani, scopul fiind colectarea şi formarea resurselor informaţionale oportune şi veridice privind numărul populației, distribuția teritorială, componenţa sa după sex, vîrstă, nivel de instruire, apartenența etnică şi limba, statutul ocupațional, starea civilă, fondul de locuințe, condițiile de trai şi multiple alte caracteristici socio-demografice. De asemenea, în cadrul recensămîntului, vor fi colectate date despre persoanele cu reședință temporară în Republica Moldova și care locuiesc permanent peste hotare. Aceste date sînt importante şi necesare pentru buna funcţionare a administraţiei publice centrale şi locale de toate nivelurile, precum şi pentru determinarea perspectivelor de dezvoltare social-economică a ţării.
„Decizia şi angajamentul guvernului de a efectua un nou recensămînt în Moldova sînt esenţiale la această etapă, iar pentru a obţine informaţii de calitate este necesar ca recensămîntul să fie planificat din timp şi să respecte recomandările internaţionale în domeniu”, a declarat Boris Gîlca, reprezentant adjunct al Fondului ONU pentru Populaţie în Moldova.
Bugetul estimat necesar pentru efectuarea recensămîntului este de circa 89 mln. de lei. Finanţarea lucrărilor de organizare şi de efectuare a recensămîntului, de generalizare şi de publicare a rezultatelor va fi efectuata din contul mijloacelor bugetului de stat, din surse externe (ajutorul tehnic şi material din partea organizaţiilor internaţionale), cît şi din donaţiile persoanelor juridice şi fizice.
Potrivit Luciei Spoială, director general al Biroului Naţional de Statistică, o parte a populaţiei percepe în mod greşit recensămîntul, considerînd că este o modalitate a guvernului de a afla, dacă toată lumea plăteşte impozitele. Alţii consideră că datele pot fi manipulate. „Populaţia trebuie să ştie că în timpul recensămîntului vor fi respectate metodologiile internaţionale în domeniu, întrebările vor fi clare, iar rezultatele vor fi anonime. Doar aşa vom asigura o participare mai activă a populaţiei la recensămînt şi vom obţine date veridice şi relevante pentru viitorul ţării”, a menţionat Lucia Spoială.
Cel mai recent recensămînt al populaţiei a avut loc în octombrie 2004. Conform www.statistica.md, în Republica Moldova locuiau 4 milioane de oameni.
Georgeta Carasiucenco, USM