Recensămîntul ar putea fi amînat

Recensămîntul programat în perioada 1-14 aprilie 2014 ar putea fi amînat. Motivul acestuia este că statul nu Biroul Național de Statistică propune ca acțiunile de chestionare a populației să aibă loc în perioada perioada 12-25 mai 2014.

 

Vă costa aproape 90 mii de lei, dintre care circa jumătate urmau să fie acoperite din surse financiare. Astfel, conform Biroului Național de Statistică, amînarea recensămîntului are trei motive:

1. Statul a oferit 46 la sută din bugetul necesar desfășurării recensămîntului, ceea ce reprezintă aproximativ 41 de milioane de lei. Restul bugetului va fi asigurat de instituții internaționale care va fi alocat sub formă de asistență, tehnologii, materiale.

2. Personalul încă nu este instruit. Semnarea și aprobarea proiectului cu Agenția Suedeză pentru Dezvoltare a întîrziat. Astfel, banii pentru instruirea procesului de instruire vor fi transferați la sfîrşitul lunii curente și tot atunci va începe instruirea propriu-zisă a personalului din întreaga republică.

3. Parlamentul trebuie să aprobe nouă perioadă a desfășurării recensămîntului – luna mai. Tot atunci, Biroul Național de Statistică va veni cu mai multe detalii cu privire la bugetul recensămîntului. Potrivit recomandărilor ONU şi EUROSTAT, recensămîntul populaţiei şi al locuinţelor este organizat o dată în zece ani, scopul fiind colectarea şi formarea resurselor informaţionale oportune şi veridice privind numărul populației, distribuția teritorială, componenţa sa după sex, vîrstă, nivel de instruire, apartenența etnică şi limba, statutul ocupațional, starea civilă, fondul de locuințe, condițiile de trai şi multiple alte caracteristici socio-demografice. De asemenea, în cadrul recensămîntului, vor fi colectate date despre persoanele cu reședință temporară în Republica Moldova și care locuiesc permanent peste hotare. Aceste date sînt importante şi necesare pentru buna funcţionare a administraţiei publice centrale şi locale de toate nivelurile, precum şi pentru determinarea perspectivelor de dezvoltare social-economică a ţării.

Pentru mai multe informații, accesați www.bani.md

Georgeta Carasiucenco, USM