Ieri, 1 martie, în jur de 20 de tineri au împodobit podul de la hidrocentrala Dubăsari cu un mărțișor de 5 m.
Pe podul de la Dubăsari, tineri atît din dreapta, cît și din stînga Nistrului au împletit un mărțișor. Aceștia l-au ornamentat cu panglici roșii și albe, precum și cîteva baloane. Astfel, ei au sărbătorit venirea primăverii și au încercat să unească cele două maluri ale Nistrului prin tradiție.
Mai mult decît atît, ei au depus garoafe albe și roșii pentru luptătorii decedați în timpul Războiului dintre Transnistria și Moldova, din anul 1992.
„Pe 2 martie a început războiul de pe Nistru. Acest război a adus mari dificultăți. Înainte cele două maluri erau mereu unite, înaite eram frați, prieteni, rude, nici acum nu ar trebui sa fim reci unii cu alții. Chiar dacă acest război le-a oferit independență, trebuie să fim prietenoși, să ne stimăm,căci nu suntem diferiți, oricum avem aceleași tradiții, sărbători. Această zi a fost una specială, ne-am facut cadou unul celuilalt cîte un mărțișor, la fel am depus și flori pentru cei decedați în timpul războiului, ca acolo de sus să ne vadă și să știe că nu sunt uitați” susține Axenia Chirilov.
Amintim că războiul din 1992 a durat circa 6 luni, în care au luptat peste 30 de mii de oameni. Conform datelor oferite de Comisariatul Militar al Municipiului Chișinău, au decedat 364 de persoane, 36 de persoane sunt dispărute fără urmă, 297 de persoane sunt invalizi după război și în jur 250 de persoane au decedat după război în urma rănilor primite.
Georgeta Carasiucenco, USM