SEVEN ÎN TURNEU – Moldova 2013

Spectacolul SEVEN este o provocare, căci este imposibil să nu te inspire atît de multe și diferite exemple de curaj. Afganistan, Nigeria, Irlanda de Nord, Rusia, Guatemala, Pakistan și Cambodgia, vin să ne dezvăluie 7 femei cu 7 istorii diferite, dar remarcabile în același timp. Spectacolul s-a desfășurat în incinta Academiei de Studii Economice din Moldova, 27 noiembrie 2013.

 Turneul suedez SEVEN este un proiect internațional, lansat în anul 2008 cu sprijinul Centrului Independent de Producție și Educație INTERCULT în cadrul Anului European al Dialogului Intercultural. Programul de turnee SEVEN a inclus următoarele țări: Suedia, Olanda, Turcia, Belgia, Nigeria, Finlanda, Kosovo, Bostnia și Herțegovina, Maroc și Moldova. SEVEN este un spectacol documentar revoluționar, inspirat din interviurile cu 7 femei curajoase din întreaga lume. Interviurile au fost realizate în 2007 de către 7 dramaturgi prestigioși. În Moldova acest spectacol a fost susținut de VITAL VOICES Global Partnership, SI. Swedish Institute, HEDDA Production AB, Moldcell, FUNDAȚIA EST – EUROPEANĂ, ASEM și EMBASSY OF SWEDEN Chișinău. Turneul reunește politicieni și demnitari care împreună cu actori, reprezentanți ai mass-media și activiști, transpun în scenă personalitatea celor șapte femei protagoniste. SEVEN a ajuns la al patrulea an de activitate cu turnee în 12 țări și un public de peste 15000 de spectatori, 500 de politicieni și jurnliști, printre care șapte membri ai Parlamentului European.  Ministrul suedez al Justiției, doamna Beatrice Ask, ofițeri de poliție și militari, au urcat pe scenă pentru a da voce personajelor din piesă. SEVEN este un apel, căci ei continuă să construiască punți de comunicare în pofida frontierelor naționale și barierelor lingvistice. Spectacolul reprezintă o platformă pentru discuții despre drepturile omului, turneele avînd drept scop sporirea conștientizării problemelor legate de drepturile femeilor din întreaga lume. Misiunea lor este de a identifica femeile extraordinare din lumea întreagă, și a leface cunoscute publicului larg, susținînd potențialul lor de lider în luptă pentru o viață mai bună, pentru pace și prosperitate în comunitățile lor. De fiecare dată cînd spectacolul este în turneu, rolurile sunt interpretate de o trupă inedită de actori, politicieni, studenți și activiști, bărbați și femei, așa și la noi a fost aleasă trupa de actori pentru SEVEN.

SEVEN Femei!

Farida Azizi, Afganistan – a devenit o activistă care luptă pentru combaterea marginalizării femeii de către regimul taliban din țara sa natală. Din cauza amenințărilor cu moartea, ea a obținut drept de azil în Statele Unite unde locuiește cu cei doi copii ai săi, pledînd în continuare pentru drepturile femeilor și consolidării păcii în Afganistan.

2

Farida Azizi, Afganistan – a devenit o activistă care luptă pentru combaterea marginalizării femeii de către regimul taliban din țara sa natală. Din cauza amenințărilor cu moartea, ea a obținut drept de azil în Statele Unite unde locuiește cu cei doi copii ai săi, pledînd în continuare pentru drepturile femeilor și consolidării păcii în Afganistan.

 

3

Inez Maccormack, Nirlanda de Nord, 1993 – 2013 – a făcut un gest de neimaginat, căstorindu-se cu un catolic. Încă de la începutul anilor ’60 a pledat pentru drepturile femeilor. A deținut funcți de președinte al Congresului Sindicatelor din Irlanda.4

Marina Pisklakova – Parker, Rusia – în 1993, în pofida unor circumstanțe ostile, a creat prima linie de asistență telefonică pentru victimele violenței în familie.

5

Annabela de Leon, Guatemala – a scăpat împreună cu familia sa de sărăcie datorită studiilor făcute. În 1995 a devenit membră a Congresului din Guatemala. Ea a primit în nenumărate rînduri amenințări cu moartea din cauza luptei sale împotriva corupției și pentru drepturile celor săraci.6

 

Mukhtar Mai, Pakistan – a fost violată de 4 bărbați și forțată să se întoarcă acasă aproape goală ca pedeapsă pentru o presupusă ,,crimă de onore”. În loc să se sinucidă, un lucru tradițional pentru femei într-o astfel de situație, ea a adus violatorii săi  în fața justiției, a construit școli în scopul de a îmbunătăți situația femeilor și a devenit o susținătoare a dreptului la educație în țara sa.7

Mu Sochua, Cambodgia – ex-ministru pentru Problemele Femeilor din Cambodgia,  fost co-nominalizată în 2005 la Premiul Nobel pentru Pace pentru activitatea sa de combatere a traficului de femei în scopul explorării sexuale în Cambodgia și țara vecină, Thailanda.

8

Hafsat Abiola, Nigeria– este o susținătoare a drepturilor omului și democrației. După moartea părinților săi activiști, a fondat Inițiativa Kudirat pentru Democrație, care oferă cursuri de formare și oportunități de afirmare pentru femeile tinere de pe tot cuprinsul Nigeriei.

La noi, spectacolul SEVEN  a fost jucat de 7 actori extraordinari ce au redat cele 7 istorii ale celor 7 femei curajoase.

 

9

 

 

 

                                                                        ,,Spectacolul redă cu intensitate modul în care șapte femei curajoase au schimbat în bine

                                                                        societățile lor, în domenii precum consolidarea păcii, lupta împotriva corupției și combaterea

                                                                        violenței femeilor”.

                                                                                      (Hillary Clinton, secretarul de stat al SUA)

Realizările femeilor – inventatoare din Suedia.

Așa s-a numit expoziția  de exponate mobile a Institutului Suedez și a Muzeului Național de Știință și Tehnologie din Stochholm, organizată de Ambasada Suediei la Chișinău – Femei Creative.

Potcoava de cauciuc – Lone Pedersen

10

 

Tricoul pentru alăptarea discretă – Mia Sepel

 

11

 

Țesătură interactivă Chromatic Cholorophyll – Marie Ledental

 

12

 

Portbgaj pentru bicicletă Butterfly – Desire Lindholm

 

13

                                                             Cristina Cosnicean, USM