(VOX) Ce înseamnă pentru tineri Paștele și cum l-au sărbătorit ei?

Cunoaștem cu toții că Paștele este una dintre cele mai sfinte și importante sărbători pentru omenire, în special pentru tinerii din Republica Moldova. Ce înseamnă pentru ei această sărbătoare și cum au petrecut-o, aflați din Vox-ul de mai jos, realizat de Studentus.

 

Aliona Ciurcă, reporter

aliona ciurca

Păi, de Paşti am mers acasă, la ţară. A fost aşa, că o minivacanţă. Am sărbătorit Paştele împreună cu familia, am mers la sfinţit pasca – e o tradiţie tare frumoasă după mine.

Irina Mihailici, studentă

irina mihailici

În noaptea de Paşti am mers şi am sfinţit pască. Deja ziua, cu rudele la masă, am stat şi am sărbătorit învierea Domnului, după care am mai ieşit la iarbă verde şi am făcut frigărui, în natură totuşi e altfel. Eu am ţinut tot postul, că să înţelegeți şi asta nu e pur şi simplu, aşa o oarecare sărbătoare, ci are o deosebită importanță pentru mine, căci în această zi a înviat Domnul. În aceste zile trebuie să mulţumim pentru tot ceea ce avem şi învierea Domnului să ne aducă multă dragoste, răbdare, credinţă, bucurii duhovniceşti, nu doar trupeşti.

Calcea Doina, reporter

doina calcea

Anul acesta am sărbătorit în familie, mama mea a pregătit o mulţime de bucate gustoase pe care încă le mai savurăm. Această sărbătoare este una importantă ca şi pentru orice creştin, este ziua Învierii, cînd Hristos s-a sacrificat pentru noi. Este unică sărbătoare sfîntă care uneşte pe toţi membrii familiei acasă.

Cristina Mereuță, dansatoare

Cristina Mereuta

Paştele e o sărbătoare foarte semnificativă, care are o importanţă deosebită, căci e Învierea Domnului. Dar din alt punct de vedere, se reuneşte toată familia noastră mare la bunica acasă. Bunica are 13 copii și 46 de nepoți! Cea mai mare bucurie a noastră e să ne strîngem în brațele calde ale bunicii, mîncînd cîte un oușor roșu. E foarte emoţionant, sîntem foarte mulţi, verişorii de toate vîrstele, bunicii care se pregătesc foarte mult pentru această sărbătoare, care aduce o linişte sufletească, o atmosferă deosebită, una care se creează în familie, bucăţele specifice acestei sărbători, parcă au alt gust, unul divin!

Cristina Robu, studentă

Cristina Robu

E o sărbătoare a familiei mai mult, la noi de Paști se reuneşte toată familia la masă și îi pomenim pe cei morţi. Noi am fost la pădure, pe malul Nistrului cu familia. A fost minunat.

Cristina Potoroacă, studentă

cristina potoroaca

Paştele l-am sărbătorit frumos, alături de familie, prieteni. Această sărbătoare pentru mine semnifică multe, în primul rînd lumină sfîntă, bunătate, căldură din partea oamenilor dragi, fericire… Am aşteptat această sărbătoare cu nerăbdare şi mă bucur enorm că am acumulat energie multă din partea acelor persoane cu care am sărbătorit Învierea Domnului.

Cătălina Leca, model

catalina LEca

Paştele e o sărbătoare cînd toate neamurile se întîlnesc, bîrfesc viaţa altora şi după aceea se duc în altecase şi te bîrfesc pe tine. E o tradiţie în care sărbătoarea sfîntă nu se mai simte ca pe vremuri, chiar atunci cînd pleci la sfinţit pasca, sărbătoarea nu mai e acea de pe vremurile, căci lumea mănîncă toată ziua, doarme… şi e mega plictisitor. Poate în felul acesta lumea profită să se relaxeze cîteva zile după muncă de fiecare zi. Dar nu e una din sărbătorile mele preferate, sincer eu nu simt atmosfera învierii Domnului, nu ştiu ceva lipseşte, poate la sate e altfel..

Alexandru Dohotaru, student

alexandru dohotaru

Paștele din anul acesta l-am sărbătorit în sînul familiei, cu cei mai apropiați şi dragi oameni, într-o atmosferă foarte caldă. Pentru familia mea şi mine, personal, are o importanță foarte mare, căci ne reuneşte pe toți la o un așa fel de „minune”. Magia acestor sărbători, căldura sufletească, care fiecare membru o împărtășește cu toți creează o atmosferă minunată, o dispoziție aprinsă de a bate cu ouă, de a mînca cozonac, etc.

Georgeta Carasiucenco, USM