Campionatul Republicii Moldova la şah rapid

Campionatul de șah
https://www.facebook.com/SahMoldova/

În lumea sportului, începutul anului a fost marcat de desfășurarea Campionatului Republicii Moldova la şah rapid, atât la categoria masculin, cât și feminin. Evenimentul a fost organizat de Federaţia de Șah a Republicii Moldova.

Potrivit organizatorilor, la turneul masculin de la sfârșitul primei luni a anului au fost admiși 22 dintre cei mai puternici șahiști cu rating internațional mai mare de 1 600, inclusiv 6 maeștri ai sportului.

După 9 runde dure, campion a devenit maestrul internațional Ivan Schițco, care a acumulat 7,5 puncte din 9 posibile. Medalia de argint a fost obținută de maestrul internațional Ruslan Soltanici cu 7 puncte la activ, iar locurile 3 și 4 le-au împărțit, respectiv, maeștrii internaționali Andrei Macovei și Iulian Baltag, care au acumulat câte 6,5 puncte.

La feminin au fost admise cele mai puternice șahiste, care posedă rating internațional. Învingătoare a ieșit Victoria Bargan, elevă a Școlii sportive specializate de șah nr. 7 din Chișinău, care a reușit să devină campioană internațională la numai 14 ani. Marea maestră internațională Svetlana Petrenco a cucerit medalia de argint, iar Felicia Ogoj – medalia de bronz.

Turneele au avut loc în sistem elvețian având un control de timp a câte 15 minute partida și adăugându-se 10 secunde la fiecare mutare. Primii trei învingători ai Campionatului de șah rapid din ambele turnee s-au decorat cu diplome de gradul respectiv și cu premii bănești.

Amintim că la finele anului trecut, Campionatul Republicii Moldova la șah rapid și șah blitz a fost organizat online pe platforma https://lichess.org/.

Elvira Boenciuc