Cele mai bune teatre din Chişinău: de la clasică pînă la avant-garde

 

   Teatrele din Chişinău sînt apreciate la nivel european pentru calitatea spectacolelor montate și capacitățile actorilor care joacă pe scenă. În Republica Moldova în orice moment există un spectacol care merită să fie văzut. Astfel, este destul de ușor de alcătuit o listă de teatre  care merită să fie vizitate.

 

 

1) Teatru Național „Mihai Eminescu”

     Bazele actualului Teatru Naţional au fost puse încă în anul 1920. Astăzi, director general este Petru Hadârcă, artist de factură comică cu un simţ al umorului molipsitor.

    Din trupa de teatru fac parte actorii, cum ar fi: Ninela Caranfil, Vitalie Rusu, dar şi actori tineri care aduc ceva nou în spectacol în fiece zi.

    În aceste zile la Teatrul „Mihai Eminescu” puteţi vedea comediile „Panică la Grand Hotel”, „Amorul dănţuie şi feste joacă”, piesa „În largul mării” și alte.

 

 

21

 

2) Teatrul „Eugene Ionesco”

   Cel mai avangardist şi îndrăzneţ teatru din Chișinău! Spectacolele aici reprezintă o explozie de culoare şi specii ale genului dramatic.

   Director general, dramaturgul şi jurnalistul Val Butnaru și director artistic Petru Vutcărău sînt considerat unii dintre cei mai buni actori şi regizori de la noi.

   Costume atractive, coregrafii sofisticate, muzica plăcută și spectacole mereu atrag mulţi spectatori. Printre piese recomandate putem enumera drama „Oscar şi tanti Roz”, „Ultima noapte la Madrid” sau „Şefele”.

 

Teatrul Ionesco 040211 07

 

3) Teatrul Studio „Geneza-Art”

 

   Probabil toți din Chișinău au auzit despre spectacole impresionante și profunde al acestui teatru, dar și despre familia care a fondat acest teatru-studio, adică familia  Burlacu.

   Daniela Burlaca este actriţa și figura principală în acest teatru. Probabil că poate juca absolut oricare rol, începînd cu o bătrînică și terminînd cu o tînără voluptoasă.

   Printre piese am putea evidenția „Scaunele”, „Floare Albastră”, „Iată femeia pe care o iubesc”, „Cîntecul Lebedei”, și desigur,a mea preferată – „Frumoasa călătorie a urşilor panda povestită de un saxofonist care avea o iubită la Frankfurt”.

 

23

 

4) Teatrul „Luceafărul”

   Fondat în anul 1960, „Luceafărul”, comparativ cu „Eugene Ionescu” și „Geneza-Art” se axează pe o dramaturgie clasică, universală și bine cunoscută.

   Boris Focşa este directorul artistic al scenei de la „Luceafărul”, iar în teatru montează scriitorul, actorul şi regizorul Gheorghe Urschi. Paulina Zavtoni, Nina Doni, Stela Focşa sînt doar cîteva nume sonore ale scenei teatrale de la Chişinău.

   Teatrul are un mare succes datorită comediilor simple dar amuzante și ușor înțelese de popor, dar și mulțumind spectacolelor pentru copii.

 

24

 

5) Teatrul Dramatic Rus de Stat „A.P.Cehov”

   Înființat la data de5 noiembrie anului 1934. Primul spectacol montat în 1934 a fost „Ura” de S.Ialțev, urmat de „Liubovi Iarovaia” de K.Treniov, „Platon Crecet” (1937) etc. 

   În 1940 teatrul a fost mutat la Chișinău, unde în același an a prezentat spectacolul „Descătușarea”, de B.Lavreniov. Apoi au urmat „Oamenii ruși” de C.Simonov, „Partizanii în stepele Ucrainei” de A.Corneiciuc, „Mașenica”, „Vinovați fără vină” etc.

 

25

 

6) Teatrul dramatic municipal „Pe strada Trandafirilor”

 

    Teatrul dramatic rus din Chișinău, fondat în anul 1978 la Chișinău ca teatru-studio.

    În repertoriul teatrului se regăsesc piese contemporane ale dramaturgilor ruşi și europeni. Teatrul a fost remarcat şi îndrăgit de spectatori datorită repertoriului original şi unor actori tineri și talentați.

    Teatrul dramatic municipal „Pe strada Trandafirilor” este organizatorul Festivalului internaţional al teatrelor de cameră şi spectacolelor de forme mici „Moldfest.Rampa.Ru”. Prima ediţie a Festivalului a avut loc în noiembrie 2009, întrunind 15 teatre din Moldova, România, Ucraina, Rusia, Belarusi, Israel, Germania.

 

26

 

7) Teatrul Național „Satiricus”

   Fondat în 1990 de Alexandru Grecu. E un teatru de factură modernă: profesează un text incitant, asociat profund cu dansuri, muzica, vocal.

   În 22 ani de activitate Teatrul National Satiricus Ion Luca Caragiale a realizat mai multe spectacole, ce merită să fie văzute de fiecare locuitor sau oaspete al Chișinăului: piese clasice, cum ar fi „Carmen „,  „O scrisoare pierdută”, „Maestrul şi Margarita”, „Ciuleandra „,dar și spectacole intrigante și scanduloase, „la tema zilei”: „Țara asta, a uitat de noi…”, „Cu bunelul, ce facem?… „, „Eu pentru cine votez „, „7 aprilie 2009”, „Made in Moldova!”.

 

27