Încă de la nașterea marelui filosof, istoric, scriitor român, au fost prevăzute câteva dintre ciudățeniile „mistice” la care va fi expus pe tot parcursul vieții sale. Este, într-adevăr, o figură proteică în istoria culturii noastre, cu o gândire divergentă, creatoare de noi direcții în variate domenii științifice și culturale deopotrivă. Întotdeauna a scris despre vertiginoasa „izbândă a duhului”, Mircea Eliade, cel care a îndurat magia cuvântului <trebuie>, realizând lucruri mărețe și ascultându-și nestingherit voința. Pe lângă operele sale cunoscute, precum Nunta în cer, Maitreyi, Noaptea de sânziene, Romanul adolescentului miop, Istoria credințelor și ideilor religioase, Sacrul și profanul, Yoga, a scris și opere dramatice, precum Oameni și pietre sau Coloana nesfârșită.
câteva detalii
- Deși a călătorit destul și a trăit o bună perioadă de timp la Paris, Londra, Chicago, India etc. a scris doar în limba maternă – limba română.
- Este cunoscută ambiția lui Eliade de a-și consolida trupul prin intermediul renunțării, considerând acest fapt ca unul eroic. Astfel, își scurta somnul cu câte un minut în fiece noapte, ajungând să doarmă doar 4 ore pe zi.
- A fost prieten cu psihologul elvețian, Carl Jung, cunoscut pentru teoria sa despre animus-anima sau despre vise în opera Amintiri – vise – reflecții.
- Romanul Maitreyi este inspirat din povestea de dragoste a lui Mircea Eliade în India, primind ulterior un răspuns sub forma unui roman scris de către Maitreyi însăși: „Dragostea nu moare”.
- Filmul său preferat era The clowns din 1970, în regia lui Federico Fellini, care ilustrează rutina unei vieți de clovn.
- A înființat o nouă materie la catedra din Chicago, SUA (catedră care îi poartă până azi numele), istoria religiilor. Moare în același oraș, în 1986, ținând în mână cartea scrisă de alt filosof român, Emil Cioran: Exercices d’admiration. A luat decizia să fie incinerat, deși familia nu a putut să-i înțeleagă decizia.