Interviu cu un tattoo artist

 

Aproape orice persoana s-a gândit vreodată să-și facă un tatuaj, ceva simbolic care să le reprezinte personalitatea. Acest lucru pare să capteze tot mai mult și mai mult atenția tinerilor, ideea de a avea un desen pe piele a devenit deja un trend și capătă o popularitate tot mai mare cu fiecare zi. Despre cum e să fii un tattoo artist în Republica Moldova și care sunt riscurile de a-ți face un tatuaj aflăm de la Serghei Kliuchinkoff, artist în tatuaje și proprietarul al unei întregi rețele de tattoo saloane din capitală.

 

Unde înveți a fi un tattoo artist și poți învăța asta în Moldova?

Eu am absolvit universitatea de arte plastice, acolo am învățat desenul, dar pentru a fi un tattoo artist e nevoie de cursuri speciale. Acum în Moldova nu prea poți să găsești așa ceva, doar dacă te adresezi la un profesionist pentru instruire, iar dacă s-ar face asemenea cursuri ele ar fi foarte costisitoare din cauza aparatelor scumpe pentru antrenament. Am văzut cursuri care aveau o durată de o lună, dar în opinia mea e necesar cel puțin trei. Pentru a activa în acest domeniu legal, desigur că trebuie să ai și licență.

 

Există o filozofie după care un tattoo master se conduce?

Nu știu cum e la alte tatto saloane, dar persoanele cu care lucrez și eu inclusiv nu facem tatuaje legate de ocultism, secte, slogane care îndeamnă la ură, nu cred în superstiții, aceasta doar este filozofia salonului nostru, de asemenea nu le facem tatuaje minorilor. Clienții sunt diferiți și fiecare vine cu ideile sale, datoria noastră e să facem acel tatuaj original și personalizat. Nu ne conducem doar după bani, chiar dacă din asta și ne întreținem. În schimb putem să ajutăm persoanele care vor să acopere unele tatuaje legate cu unele perioade mai întunecate din viața lor.

 

Ce trebuie să știe o persoană înainte de a-și face un tatuaj?

În primul rând se face o consultație cu tattoo artistul despre locul și mărimea tatuajului, nu mereu viziunea clientului coincide cu realitatea și tatuajul dorit poate să nu arate bine la locul potrivit. De asemenea, un lucru foarte important este cât de vizibil este, deseori persoanele când se angajează undeva li se face observație, un lucru mai puțin plăcut. Un alt lucru este să te întrebi de ce vrei anume acel desen, în ce mod te reprezintă și dacă nu te vei plictisi în cel mai apropiat timp. Am avut multe cazuri când în mai puțin de un an clienții veneau din nou pentru a face altceva în locul tatuajului vechi.

 

În cazul în care o persoană totuși decide să-și șteargă tatuajul, unde se adresează?

La orice tattoo salon care dispune de un laser special, iar procedura se efectuează doar de un dermatolog. De regulă, această practică este mai scumpă și nu se limitează doar la o vizită. Vopseaua se cristalizează, iar surplusul care nu s-a cristalizat se elimină în sânge și definitiv iese din organism doar după o perioadă de cel puțin 6 luni, în această perioadă nu poți dona sânge.

 

Care sunt cele mai neobișnuite tatuaje pe care le-ați făcut?

Clienți îndrăzneți sunt mai puțini, cunosc o persoană care se ocupă cu politica, dar mereu când vine la mine vrea să îi fac diferite personaje din desenele animate. Acum tot mai multe persoane de vârstă medie se adresează la noi, în majoritatea cazurilor sunt bărbați care vor chipurile nepoților undeva pe mână sau pe spate. Un alt prieten de-al meu a vrut un tigru, iar pe vârful nasului să fie un pește, pentru mine a fost amuzant, dar în același timp interesant.

 

Cum a evoluat industria tattoo la noi în țară?

Mai țin minte perioada când pentru a-ți face un tatuaj era destul de dificilă, ele se făceau în saloanele de frumusețe și doar în câteva, oamenii nu erau familarizați cu ce este un tatuaj, aveau doar unele idei desprinse din stereotipurile care predominau în societate, dar în același timp erau curioși cum arată unul pe piele. Din anul 2010 până în prezent au intervenit multe lucruri și s-au schimbat multe, inclusiv în mințile oamenilor acum sunt o mulțime de locuri unde îți poți face un tatuaj de care vrei. Instrumentele cu care am lucrat 20-30 de ani în urmă diferă foarte mult de cele moderne, acestea mai noi ușurează lucrul și sunt mai comode.

 

 

Vlad Ghidiu, stagiar