Rezultatele preliminare ale sesiunii de bacalaureat 2014 au fost prezentate, astăzi, în cadrul unei conferințe de presă susținută de ministrul Educației, Maia Sandu. Datele preliminare arată că rata medie de promovare a bacalaureatului este de 44%, în scădere față de anul trecut.
În parte, această scădere se explică prin faptul că peste 22 % dintre cei 27.597 de candidați din această sesiune sînt restanțieri din anii precedenți. Din numărul total de restanțieri din anul curent, 54% au restanță la o singură disciplină.
Este de remarcat că 1.189 de candidați au obținut medii mai mari de 8, iar 161 de candidați au media la bacalaureat mai mare de 9. În total, în anul curent, evaluatorii au verificat peste 93 de mii de teste individuale la 22 de discipline.
Printre disciplinele la care rata de promovare s-a situat peste rata medie au fost istoria românilor și universală și limba și literatura română. Ca și anul trecut, unii absolvenți au avut dificultăți în susținerea testelor la matematică și fizică. ”Această realitate demonstrează necesitatea adoptării Codului educației, document care va asigura cadrul legal necesar pentru rezolvarea problemelor din sistemul educațional”, a menționat ministrul Maia Sandu.
În același timp, ministrul a subliniat că elevii care au susținut cu succes această probă de evaluare sînt pregătiți pentru următorul nivel de studii, atît în țară, cît și peste hotare. ”Reușita la bacalaureat le oferă siguranță candidaților care ulterior pot opta pentru orice universitate. Elevii au înțeles acest lucru și au început să se pregătească temeinic pentru o carieră de succes”, a mai spus ministrul.
Ministerul Educației precizează că în actuala sesiune de bacalaureat s-a înregistrat o scădere drastică a numărului tentativelor de fraudare a examenului. Astfel, în anul curent au fost înregistrate 161 de cazuri comparativ cu 1.133 în anul 2013.
Totodată, s-a redus numărul sancțiunilor pentru încălcarea metodologiei de către șefii centrelor de bacalaureat și de către cadrele didactice care au asistat la examene, numărul acestora scăzînd de la 23 în anul 2013 la 6 în anul curent.
Candidaţii care nu au promovat una sau mai multe probe au şansa să se înscrie în sesiunea suplimentară de examen, care va fi organizată în perioada 16-23 iulie 2014. Pentru aceasta, ei vor merge la centrul de bacalaureat şi vor depune o cerere în scris în zilele de 7 și 8 iulie curent. Lista centrelor de bacalaureat în care elevii vor susține examenul în sesiunea suplimentară va fi anunțată în perioada premergătoare sesiunii suplimentare.
Pentru mai multe detalii referitoare la sesiunea suplimentară de examene, dar şi alte informaţii utile, accesaţi: www.aee.edu.md.
Rezultatele finale ale sesiunii de examen 2014 vor fi făcute publice după sesiunea suplimentară.