Tîrgul de Universități MIEF – Moldovan International Education Fair și-a desfășurat prima ediție, pe 21 – 22 martie, la Chișinău. Zeci de universități din țări europene, dar și din SUA și-au expus programele de studiu pentru tinerii moldoveni.
Deși multe programe de studiu în străinătate au costuri foarte scăzute, unele fiind chiar gratuite, totuși mulți dintre tinerii prezenți la tîrg au venit doar din curiozitate, pentru că nu își permit să suporte cheltuielile necesare pentru un program de studiu internațional.
Este chiar atît de costisitoare posibilitatea de a studia peste hotare? În realitate, nu este. Din multitudinea de oferte care au fost expuse la tîrg, unele oferă studii gratuite cu posibilitatea finanțării bugetare, dar și a unui job part-time bine plătit. Pentru cei dornici să studieze în Marea Britanie, am întocmit un sumar al cheltuielilor. Deși în acest caz instituțiile de învățămînt superior cer o taxă de școlarizare care variază între 3.000 și 50.000 lire sterline per/an, pentru un program de licență sau master, totuși se oferă și burse universitare de la 500 la 2.000 lire sterline per/an.
Tinerii care doresc să obțină bani proprii pot să-și ia un job part-time cu un salariu de minim 5 lire/oră, ceea ce constituie circa 400 lire/ În ceea ce privește costurile pentru chirie, mîncare, transport și alte comodități, prețurile variază. Prețul unei camere de cămin în campus diferă de la 70 la 160 de lire pe săptămînă rezultînd un preț de 280 – 480 lire/lună. Pentru o cameră în privat costurile sunt mai mari, variind între 150 și 400 de lire pe lună.
Tinerii din Marea Britanie care vor să călătoarească cu taxiul trebuie să scoată din buzunar de la 2 pînă la 5.50 lire pentru un km parcurs. O alternativă puțin mai ieftină sunt biletele de autobuz sau metrou, care variază între 1.40 și 4.50 lire pentru o călătorie.
Telefonul reprezintă un accesoriu indispensabil în ziua de astăzi, așa că pentru o cartelă telefonică sau un abonament de internet prețurile urcă de la 15 lire la 35 de lire pe lună.
Mîncarea este și ea o bătaie de cap cînd vine vorba de cheltuieli. În dependență de obiceiurile culinare ale fiecăruia, costurile pentru alimentație variază între 40 lire pe săptămînă sau pe lună. Iar pentru restul cheltuielilor se mai adaugă un mic buget.
Aplicarea pentru un program de studiu internațional poate părea un lucru dificil în cazul în care nu dispui de suficientă informație. Studiile în străinătate nu sunt doar pentru cei cu portmoneul plin. Toți tinerii care îndeplinesc un set de criterii minimale de selecție (cum ar fi cunoașterea unei limbi străine de circulație), au acces la programele universitare din Europa în condiții financiare foarte accesibile.
Doina Salcuțan, USM