Concursul EARTH ROVER-2017 şi-a desemnat învingătorii

În contextul manifestărilor dedicate unui semicentenar de la fondare, la UTM, Facultatea Calculatoare, Informatică şi Microelectronică (FCIM) s-a desfășurat cea de-a V-a ediție a Concursului Internațional de Sisteme Robotice Mobile „EARTH ROVER 2017”. Concursul a urmărit elaborarea sistemelor robotice mobile ce se încadrează în obiectivul 3 minimum & 3 maximum (cost-masă-consum de energie & eficienţă-funcţionalitate-mobilitate).

În competiţie s-au înscris câte două echipe de la POLITEHNICA din Bucureşti şi Universitatea „Ştefan cel Mare” din Suceava, o echipă de la Universitatea Naţională „J. G. Fedkowicz” din Cernăuţi, iar gazdele au delegat patru echipe. Pe parcursul a două zile concurenţii au trudit asupra mostrelor de sisteme robotice, iar pe 20 octombrie, în sala mare a Centrului TEKWILL au demonstrat funcționalitatea aparatelor asamblate.

Locul I a revenit echipei din Bucureşti, îndrumată de către prof. Ştefan MOCANU. Studenţii Mihai CRĂCIUNESCU şi Diana BAICU au demonstrat un vehicul electronic ghidat de la distanţă, care poate detecta itinerarul de sine stătător, deplasându-se pe o pistă cu obstacole cu o viteză de 3 m/sec.

Locul II a revenit studenţilor Maria CÂRCIUMARU şi Cristian DOBRE din Bucureşti, îndrumați de prof. Ştefan MOCANU. Ei au uimit juriul şi spectatorii cu un roboţel de doar 25g. În timpul deplasării, acesta se aventura simbolic în lupta japoneză „Sumo” cu un cub, amplasat într-un cerc închis.

Locul III a fost împărțit de către două echipe. Studenţii Artur OPREA şi Eugeniu BALABAN, îndrumați de lect. univ. Dumitru MORARU (Departamentul Ingineria Software şi Automatică, FCIM) cu doar 55$ au proiectat şi asamblat un vehicul robotizat ghidat prin internet, capabil să se deplaseze în funcţie de temperatura aerului, presiunea atmosferică şi altitudinea faţă de nivelul mării.

Și o echipă din Suceava s-a învrednicit de locul III. Studenţii Mădălina-Maria MITRICIOAEI, Petru-Ionuţ SANDRU şi Alexandru BILIUS, îndrumați de prof. Adrian-Ioan PETRARIU, au demonstrat un automobil electronic robotizat cu masa de 156 gr., ghidat prin smartphone.