Ziua Internațională a Asistentului Medical

Anual, la data de 12 mai, în întreaga lume este celebrată Ziua Internațională a Asistentului Medical. În prezent, asistenții medicali, reprezintă acea categorie de profesioniști „eroii din prima linie” în lupta contra pandemiei de COVID-19.

Ziua internaţională a asistenţilor medicali a fost instituită în 1974 la iniţiativa Consiliului Internaţional al Asistenţilor Medicali.

Florence Nightingale este ceea care a pus bazele moderne ale asistenţei medicale. Aceasta a deschis prima şcoală pentru asistente medicale pe lângă Spitalul ”Saint Thomas” din Londra (1860), realizând primul pas în pregătirea profesională şi instituţională a asistentelor medicale, care până atunci au fost considerate persoane nepregătite, care îndeplineau munci înjositoare. În 1907, a devenit prima femeie din Marea Britanie recompensată cu Medalia de Merit, relatează agerpres.ro.

În Republica Moldova, personalul asistenţilor medicali constituie una din cele mai numeroase categorii profesionale în structura cadrelor medicale, depășind cifra de 23 mii de persoane.

Cu această ocazie, astăzi, mai mulți demnitari de stat au adresat mesaje de felicitare, dar și de mulțumire reprezentanților acestui domeniu profesional. 

Asociaţiile naţionale și internaționale ale asistenţilor au un rol important în informarea, consilierea, încurajarea şi sprijinirea în desfăşurarea activităţii acestei categorii de profesionişti.

Echipa redacțională a Școlii de Jurnalism STUDENTUS