Proiectul ”Mass-Media pentru tineri” a ajuns la final. Vezi care sunt rezulatele după nouă luni de muncă.

Sfârșitul de an vine cu reazlizări frumoase pentru proiectul ”Mass-Media pentru tineri”. Acesta  s-a încheiat de curând cu o conferință de totalizare în cadrul căreia s-au evaluat rezultatele a nouă luni de muncă. La eveniment au fost prezenți organizatori, traineri, partcipanți, dar și studenți din mai multe universități din Chișinău.

Bilanțul a nouă luni de proiect într-o manieră mai puțin oficială și mai mult amicală l-am făcut joi, în cadrul emisiuii ”PRO-Dialog” de la postul local Radio Studentus. Alături de coordonatoarea, Ana-Maria Cîrja, dar și de Valentina Sichinava, participanta proiectului, am stat de povești despre rezultatele ca atare, dar și despre impresii, provocări și rolulul acestora în evoluția lor.

Timp de o oră, cât durează emisiunea, am aflat că munca a fost cuvântul care definește cele nouă luni de proiect. Ana-Maria, cea care este și președinte CNOSM, ne-a făcut o mică incursiune în ”Mass-Media pentru tineri” și astfel am am aflat că proiectul este realizat în cadrul Programului de Granturi al Ministerului Tineretului și Sportului 2017. Scopul propus este de a contribui la sporirea gradului de comunicare și informare despre activitățile realizate în mediul studențesc prin crearea unei rețele a tinerilor jurnaliști din cadrul universităților, care să utilizeze postul de radio prin eter Radio Studentus și portalul www.studentus.md ca mesageri ai tinerilor în societate.

Pentru realizarea scopului după procedura de aplicare și selectare au avut loc o serie de traininguri pe subiecte ce țin de arta vorbirii, comunicare on-line/of-line, dicție, inițiere în jurnalism, presă scrisă, educație mass-media, journalism on-line, jurnalism  radio. Participanții au fost mentorați de către jurnaliști precum Victoria Dodon, Anstasia Nani, Lilia Ojovan. O prezență deosebită a fost doamna Tamara Berzoi care emana lumină și admirație, iar dicția a devenit preferata tuturor. Utlerior cunoștințele acumulate la traininguri au fost puse în parctică în cadrul worksop-urilor unde s-a lucrat la scrierea și editarea de articole, publicarea articolelor pe portaluri media, instruirea tehnică pentru utilizarea studioului radio, tehnici de interviu și simularea unui interviu.

Pornind de la ideia de a combia utilul cu plăcutul, sfărșitul lunii august a fost marcant datorită  taberei de jurnalism, unde participanții au muncit asupara dicției, pronunției, ritmului, tonalitații, accentului logic, dar și relevanța unui articol. Pe parcursul a 5 zile de tabără învățăceii au fost ghidați de către jurnalistul Radu Tărîță. Anume tabăra a fost locul celor mai mari provocări spune Valentina, ”mie mi-a fost mai dificil pentru că sunt vorbitoare de limbă rusă, eu credeam că vorbesc bine româna, însă doar credeam, niciodată nu aș fi gândit că am un ”L” cu probleme. Acum pot spune liber Lumânările lelilței Leonora legalizaseră rămurelele lalelor liliachii și ”L”-ul meu sună aproape perfect. Experiența  asta a fost extraordinară, era visul meu din copilările, mă vedeam prezentând știri sau la tv, parțial acum s-a realizat. Mi-a plăcut tabăra…mai ales acea cameră unde înregistram tot. A fost grozav. Am râs, am și plâns atuci când dnul Radu ne critica, am fost demoralizați uneori, dar din toate am învățat câte ceva frumos, iar azi suntem aici.”

Proiectul s-a încheiat. Probabil nu toți cei treizeci de participanți vor deveni jurnaliști, dar pe lângă scopul principal al proiectului de a instrui niște  mesageri ai universităților în societate, ”Mass-Media pentru tineri” este pilonul unor prietenii frumoase și a unei experiențe inedite care fără îndoială își au un rol important în evoluția fiecărui participant.