Superstiții și obiceiuri de Anul Nou

Perioada sărbatorilor de iarnă este cea mai magică perioadă a anului, în care ți se pare chiar că cadourile simple au o doză de magie în ele. În orice colț al lumii ne-am afla în noaptea care face trecerea dintre ani, trebuie să fim constienți că fiecare țară în parte are anumite superstiții și tradiții legate de Anul Nou.

Se spune că pentru un an îmbelşugat este bine ca la miezul nopţii pe masă să fie pahare şi farfurii pline, iar fiecare membru al familiei să aibă bani asupra sa. Paharele, farfuriile şi buzunarele goale sunt semnele unui an sărac.

O altă superstiție de Revelion este aceea că atât în ultima zi din an, cât și în prima zi a celui nou este bine să nu facem cheltuieli și să nu aruncăm nimic din casă (inclusiv gunoiul) deoarece, o dată cu el, aruncăm afară din casa și norocul.

Și dacă nu doriţi să fiţi datori tot anul ce vine, încercaţi să vă plătiţi datoriile până la miezul nopţii.

Americanii obişnuiesc ca la cumpăna dintre ani să lase toate uşile şi ferestrele deschise pentru ca anul vechi să plece imediat şi să facă loc celui nou.

Se mai spune că dansul la miezul nopţii în aer liber, în special cel în jurul unui copac, aduce sănătate şi împlinirea tuturor dorinţelor.

În ajun, fetele nemăritate trebuie să pună într-un vas cu apă un fir de busuioc, o ramură de măr şi un ban, noaptea visându-l pe cel cu care se vor căsători.

Se crede că Anul Nou trebuie să te prindă cu haine noi pentru că în următoarele 365 de zile să te înnoieşti din toate punctele de vedere şi să primeşti cât mai multe cadouri. De asemenea, pentru un an norocos şi plin de iubire sunt de preferat hainele roşii, roşul fiind considerat culoarea veseliei şi a dragostei.

Carnea de pasăre nu este considerată aducătoare de noroc; se crede că se împrăştie prosperitatea şi binele din casă.

Bătrânii spun că aprinderea unei lumânări sau a unei candele sub icoana până se luminează de ziuă are rostul de a-l îndupleca pe Dumnezeu pentru a-ţi da un an uşor şi luminos. Punerea unei dorinţe în noaptea dintre ani este foarte foarte importantă în toată lumea.

Dar pentru a avea parte de belşug, primul om care va trece pragul casei în noul an trebuie să fie de sex masculin.

Totusi, in noaptea dintre ani este important să ne punem mereu o dorință și să întâmpinăm anul ce vine cu speranțe mari. Tu ce obișnuiesști să faci de Anul Nou?!

Autor: Stagiar Dragan Alexandra