Lucrul manual rămâne a fi una din ocupațiile preferate ale moldovencelor, dornice să uite de griji și de stresul de la serviciu. Când spui cuiva că te ocupi cu biser, cu mărgele li se pare că, ei ce acolo nişte mărgeluşe mici şi la nimeni nu i-ar da în cap că de fapt poţi să faci un imperiu întreg al frumuseţii.

Arta de a broda cu margele își are rădăcinile din cele mai vechi timpuri, atunci cînd oamenii bogați își brodau hainele cu perle și pietre prețioase. Dar astfel de lux și-l puteau permite doar unii din cei mai bogați, și prin urmare, în secolul al XVI-XVII cu dezvoltarea fabricării de sticlă a apărut o alternativă – decorarea îmbrăcămintei cu margele de sticlă și cristal. Dimensiunea margelelor scade treptat – și în așa mod apare acest tip de lucru manual – broderia cu margele.

Brodatul cu margele în secolul XIX era o ocupație frecventă și populară, cîștiga în popularitate acest tip de lucru manual,  mai cu seamă ornamentația cu margele a icoanelor, însă spre sfarsitul secolului  brodatul cu margele a suportat un declin mic.   În a doua jumatate a  secolului XX cusutul practic a renăscut, a devenit din nou la modă în rândul tinerilor sub forma de bijuterii si alte diferite ornamente, iar apoi s-a extins și spre generația mai în vîrstă. Persoanele mai în vîrstă în aceasta ocupatie au mai mult înclinație spre picturi ornamentate cu margele, cusutul cu margele la  îmbrăcăminte,  a obiectelor de uz casnic.

Pentru că procesul de broderie să nu fie deranjat de mici dificultati, fi-ti exigenti la alegerea materialelor. Cel mai important lucru – este calitatea margelelor. Acestea trebuie sa fie de aceeasi dimensiune cu gaura optimă – nu îngustă pentru trecerea acului, si nu prea lată, astfel ca să nu crape și ca sa nu atîrne liber pe fir.

Firul de ață trebuie să fie suficient de subțire și foarte durabil, în ton cu culoarea pânzei. Veți avea nevoie, de asemenea de un cerc sau un gherghef pentru a fixa bine pânza. Cel mai bine este să procurați un set de brodat cu margele– așa veți avea la îndemână toate materialele necesare.

La moment sunt multi realizatori de seturi cu mărgele, le puteți  procura la orice chiosc cu broderii, dar alegeți bine și numai producători de încredere pentru a exclude din start vre-o problemă de calitate a schemei și materialelor.

Lucrul cu margelele

Modalități de coasere a margelelor nu sunt atât de multe. Principalul lucru – a căpăta măiestrie pentru coaserea manuală a margelelor foarte strâns, este de asemenea important de a alinia margelele lin și sub acelasi unghi.

De obicei modul de coasere are loc în rânduri, dar uneori există și opțiunea de a coase în spirală.Pentru a coase tablouri cu margele puteți alege 2 tipuri de seturi:  umplerea completă a pânzei cu margele, precum și coaserea parțială pe pânza cu modelul imprimat.

Icoanele brodate cu margele de obicei conțin: panza cu fața, mâinile tipărite ale sfinților și schema pentru cusut cu margele a hainelor.

Cu speranța că v-am fost de ajutor, vă dorim cât mai multe lucrări frumoase!

Stagiar: Rebeja Irina