Îmbrăcămintea sintetică a avut o perioadă de glorie, apoi a fost abandonată, acum se reîntoarce în modă, dar cu numeroase riscuri pentru organism.
Dermatitele şi alergiile sunt doar câteva dintre afecţiunile pe care hainele sintetice le pot provoca. „Am uitat necazurile produse şi, încântaţi de culorile strălucitoare, costurile reduse şi versatilitatea, începem să folosim din ce în ce mai mult ţesăturile obţinute din petrol.
Deşi riscurile sunt greu de contabilizat, pentru că în aceşti ani ţesăturile sintetice au evoluat tehnologic, acum există şi microfibre care absorb transpiraţia, ţesături care lasă apa să treacă, ţesături care rezistă la radiaţia ultravioletă etc, cu toate astea, materialele sintetice au anumite caracteristici. În primul rând, nu lasă pielea să respire (în special fibrele de nylon, poliamidă, lycra).
Această sufocare poate determina:
1. Acneea, prin obturarea glandelor sebacee.
2. Pitiriazis versicolor şi alte micoze, pentru că menţin transpiraţia acidă mai mult pe piele. Inclusiv mirosul neplăcut în anumite zone: axilă, picioare etc.
3. Pielea uscată, din cauza deshidratării cutanate. La xeroza prelungită se fac microfisuri cutanate, adevărate porţi de intrare pentru viruşi, microbi, ciuperci.
4. Dermatitele iritative, care apar în urma frecării.
5. Dermatitele alergice, ”prin menţinerea diverşilor alergeni în contact cu pielea, sau chiar dermatite de contact la unele din fibrele respective, sau la vopseaua aplicată pe ele”, subliniază dermatologul Viviana Iordache.
Țesăturile sintetice sunt ieftine, iar hainele confecţionate din materiale sintetice sunt, uneori, copiate, aşa că sunt vopsite toxic. „Nu cumpăraţi fake-uri. Nu achiziţionaţi astfel de haine pentru copii, pielea lor este mai sensibilă decât a adulţilor”, mai spune dermatologul.