Și bogații plîng: 7 filme despre societatea de elită

…și problemele sale. Viața lor pare perfectă de la prima vedere. Posibil și din a 2-a. Dar ca și ceilalți, aristocrații, bogații și restul elitei au probleme și retrăiri similare cu ale oamenilor simpli.

1) „Hoţii de celebritate”

  Regizoarea câştigătoare de Oscar, Sofia Coppola, se inspiră din evenimente bazate pe realitate, creînd un nou film.

În lumea obsedată de faimă a Los Angelesului, un grup de adolescenți decid să aibă o proprie afacere, aceea a furtului de identități.

    După un scenariu bazat pe fapte reale, filmul spune povestea adolescenţilor care-şi lasă naivitatea şi entuziasmul amplificate de cultul celebrităţilor.Printre victimele lor se numără Paris Hilton, Orlando Bloom și Rachel Bilson, iar gașca lor a devenit cunoscută în mass-media ca „The Ring Bling”.

   Regizoarea Sofia Coppola, premiată cu Oscar, ne poartă în lumea acestor adolescenți, a căror naivitate tinerească și emoție este amplificată de cultura de astăzi, obsedată de celebritate și lux.

 

2) „La Dolce Vita”

   „La Dolce Vita” este una dintre cele mai puternice şi profunde pelicule regizate de Federico Fellini. Naraţiunea prezintă o serie de evenimente din viaţa unui jurnalist interpretat magistral de Marcello Mastroianni, care îşi explorează nereuşitele profesionale şi amoroase, fiind în final o reflecţie asupra sensului vieţii, uşor de găsit sau dimpotrivă inaccesibil.

   Acţiunea se desfăşoară în Roma anilor ’50, unde personajul lui Mastroianni se ocupă cu partea de senzaţional a ştirilor: vedete de film, aristocraţia decadentă. Fellini prezintă o lume în care valorile religioase, viaţa contemporană şi dificultăţile de comunicare şi exprimare se îmbină într-un tot dizarmonic, dar şi totuşi fascinant.

   Marcello locuieşte împreună cu Emma, o femeie care îl iubește, dar în acelaşi timp este posesivă şi acaparatoare, incapabilă de a înţelege căutarea lui pentru sensuri şi simboluri într-o existenţă pe care ea o vede. Pe parcursul naraţiunii Marcello întîlneşte şi alte personaje feminine: Anouk Aimee (juca rolul unei iubite), Anita Ekberg este o vedetă americană de film, o altă tînără care lucrează la un restaurant aflat lîngă plajă… Fiecare din ele este specială și deosebită în modul ei.

 

3) „Marea frumusețe”

   Filmul prezintă povestea unui scriitor aflat în pragul bătrâneţii.

   Jep Gambardella rememorează tinereţea lui plină cîndva de pasiuni, atunci cînd priveşte oraşul Roma ca un melanj de figuri politice, femei din înalta societate, intelectuali, artişti, vedete. El este un scriitor care aflat în pragul bătrâneţii îşi rememorează tinereţea plină de extravaganţă şi petreceri mondene, unde el e personajul central. După ce împlineşte 65 de ani, el ajunge să descopere un peisaj de o frumuseţe absurdă şi extraordinară.

Este un film despre căutarea frumuseţii nu atît exterioare ci interioare.Societatea lui Gambardella este o societate decadentă, conștientă de viața lipsită de oricare scop. Este un film de genul arta pentru arta, ori altfel spus, arta cu tendința.

  

4) „Blue Jasmine”

   După ce totul se prăbuşeşte în jurul ei, inclusiv și mariajul cu afaceristul bogat Hal, eleganta Jasmine (Cate Blanchett), membră a înaltei societăţi din New York – se mută cu sora ei, Ginger (Sally Hawkins), în modestul apartament al acestei din San Francisco pentru a încerca să-şi pună viaţa în ordine.

    Jasmine ajunge la San Francisco într-o stare psihică fragilă, cu mintea tulburată de cocktailul zilnic de antidepresive. Deşi îşi poate păstra încă aparenţa aristocratică, Jasmine simte un dezastru emoţional lipsindu-se de capacitatea de a-şi asigura singură traiul. Însă ea începe să creadă că şi pentru ea există o speranţă cînd îl întâlneşte pe Dwight, un diplomat care se îndrăgosteşte imediat de frumuseţea şi stilul ei sofisticat…

 

5) „Aviatorul”

    Una dintre cele mai impunătoare figuri ale secolului 20, Howard Huges a fost un inovator remarcabil, un industriaş cu simţul realităţii, un producător de filme plin de farmec, o întruchipare a americanului care ştie să-şi asume riscuri. Și mai presus de orice, el s-a considerat un aviator.

   Prin acest film, regizorul Martin Scorsese a ţesut firul poveştii în jurul celei mai prolifice etape din viaţa lui Hughes: perioada cuprinsă între jumătatea anilor ’20 şi până în anii ’40, cînd cutezanţa şi pasiunea pentru zbor i-au canalizat eforturile atît către aviaţie cît şi pentru film.

   O vreme a marilor inovaţii, a povestilor de dragoste şi a luptelor sălbatice; acesta a fost şi momentul când ambiţiile lui Hughes au cunoscut preţul care trebuie de plătit pentru faimă, succes şi propria obsesie pentru perfecţionism.

      Îmbinînd tehnologia digitală cu tehnicile clasice pentru costume și design, folosind miniaturi din anii ’20, ’30 şi ’40, Scorsese şi echipa s-au străduit să facă în aşa fel încât filmul să prezinte publicului felul cum ar fi arătat Hughes în culmea gloriei sale.

   „Aviatorul” explorează nu numai realizările, ci atinge şi viaţa emoţională a lui Howard Hughes inclusiv: aventurile sale amoroase cu două figuri legendare de la Hollywood: eleganta americană Katharine Hebburn (Cate Blanchett) şi luminoasa frumuseţe a ecranului Ava Gardner (Kate Beckinsale); apriga competiţie dintre Hughes şi şeful companiei „Pan American”, vizionarul Juan Trippe; conflictul public cu senatorul Owen Brewster; şi devastatorul accident aviatic şi fobiile sale care l-au făcut să se izoleze de lume.

 

6) „Cosmopolis”  

    Drama “Cosmopolis” suprinde o zi tumultuoasă din viaţa miliardarului în vîrstă de 28 de ani Eric Packer, care s-a căsătorit cu Elise Shifrin în urmă cu 22 de zile şi deja o înşeală cu două femei diferite în cursul zile fatidice în care îşi pierde toată averea.

    Încercînd să ajungă cu limuzina de lux la bătrânul frizer al tatălui său, Eric este oprit din drum de funeraliile unui rapper celebru, de o manifestaţie de antiglobalizare şi de o vizită prezidenţială.

  

7) „Great Gatsby”

    Mintea strălucită şi plină de imaginaţie a scenaristului, producătorului şi regizorului Baz Luhrmann a dat viaţă ecranizării romanului „Marele Gatsby”, scris de F. Scott Fitzgerald. În adaptarea sa regizorul îmbină vizualul, sunetul şi povestea în 3D, reprezentînd epoca petrecerilor din perioada jazzului într-o manieră relevantă a zilelor noastre.

   „Marele Gatsby” urmăreşte povestea scriitorului în devenire Nick Carraway, care pleacă la New York în primăvara anului 1922, o epocă a decăderii valorilor, a jazzului, a regilor contrabandei. În căutarea visului american, Nick ajunge să locuiască vizavi de petrecăreţul milionar misterios Jay Gatsby şi dincolo de golf de verişoara lui, Daisy, şi de soţul ei afemeiat, cu sînge albastru, Tom Buchanan.

   Nick intră în lumea celor bogaţi, a iluziilor, iubirilor şi decepţiilor lor. Ca un observator al lumii noi în care a pătruns, el scrie o poveste despre dragostea neîmplinită, visuri nemuritoare şi tragedie şi analizează lumea modernă şi greutăţile ei.