Primăvara este anotimpul care ne predispune să petrecem mai mult timp în natură, să descoperim locuri noi și să ne bucurăm de primele raze ale soarelui un pic mai îndăznețe. Restricțiile impuse de starea de urgență nu ne permit să explorăm alte țări, însă ne putem bucura din plin de ceea ce avem acasă.
Astfel, vă propunem 5 locuri autentice din Moldova, care merită vizitate:
- Rezervaţia cultural-naturală Orheiul Vechi. Se află în partea de est a Republicii Moldova, la doar 60 km de capitală, în defileul stâncos al râului Răut, într-un loc de importanţă strategică, aproape de vărsare în fluviul Nistru. Complexul Orheiul Vechi constituie un sistem alcătuit din elemente culturale și naturale, unde sunt prezente vestigii arheologice din toate epocile cunoscute pe teritoriul Republicii Moldova și circa 200 complexe rupestre creştine.
- Valea „O sută de movile” este o arie protejată din apropierea Prutului, amplasată în raionul Rîșcani, între satele Braniște și Avrămeni. Cele „O sută de movile“ în realitate, potrivit unor estimări, par afi mult mai multe (peste 3500), fiecare având înălțimi diferite, cuprinse între 15-30 m.
- Complexul Memorial „Capul de Pod Şerpeni” a fost ridicat pe malul drept al Nistrului, la aproximativ 40 km est de Chișinău, în amintirea soldaților sovietici căzuți în timpul operațiunii Iași-Chișinău din anul 1944. Este o combinație frumosă dintre istoria neamului și natura Republicii Moldova.
- Peștera „Emil Racoviță” este cea mai mare peșteră din Republica Moldova, recunscută, de asemenea, ca a treia cea mai lungă peșteră de ghips din Europa.Peștera este situată în regiunea est-europeană, în satul Criva, în locul unde se intersectează granițele a trei state: Ucraina, Republica Moldova și România. În galerii există câteva fântâni cu apă. Majoritatea plafoanelor şi pereţilor seamănă cu mozaicul, datorită formaţiunilor care rezultă din procesul de cristalizare a ghipsului.
- Mănăstirea Saharna. Saharna este un sat din cadrul comunei Saharna Nouă din raionul Rezina, Republica Moldova, situat la aproximativ 110 km nord de Chișinău, pe malul drept al râului Nistru, la o altitudine de 28 de metri deasupra nivelului mării. Mănăstirea Saharna, în întregul ei ansamblu, este unul din cele mai vechi așezăminte monahale din cadrul Bisericii Ortodoxe din Republica Moldova, compus din două mănăstiri: una rupestră (Bunavestire) și alta terestră (Sf. Treime). Saharna formează 22 de cascade, cea mai cunoscută este Cascada „Groapa Țiganului” cu o înălțime de 5 metri.
Nicoleta Vasiliev, Școala de Jurnalism STUDENTUS