Cartoful-Istorie și beneficii ale consumului

Alimetul zilei-cartoful

Istoria cartofului în Europa începe după anul 1530 când spaniolii au descoperit cartoful în Peru și l-au introdus în Spania și în țările din sudul Europei în jurul anului 1540. Patruzeci de ani mai târziu, amiralul englez Raleigh îl introduce în Insulele Britanice și în Țărilor de jos. În acea vreme, cartoful era considerat toxic pentru om deoarece se considera că provocă lepra și nu era folosit decât la hrănirea vitelor.

Valori nutriționale:

Un cartof de mărime medie conține 163 de calorii, 0,2 grame de grăsimi, 0 grame de colesterol, 37 de grame de carbohidrați, 4,7 grame de fibre alimentare și 4.3 grame de proteine. Aceeași porție vă oferă și 2% din necesarul zilnic de calciu, 51% din cel de vitamina C, 9% din cel de fier, 30% din cel de vitamina B6, 12% din cel de magneziu și 25% din cel de potasiu. Cartofii oferă și fosfor, niaciă, acid folic și zinc.

Beneficii ale consumului de cartofi:

Consumul de fructe și legume de toate tipurile a fost mult timp asociat cu un risc redus de dezvoltare a numeroase afecțiuni. Multe studii au sugerat că un consum ridicat de alimente vegetale, precum cartofii, scade riscul de obezitate, diabet, boli de inimă și mortalitate generală.

Sănătatea oaselor  

Fierul, fosforul, calciul, magneziul și zincul din cartofi contribuie la construirea și menținerea structurii osoase.

Fierul și zincul joacă roluri cruciale în producerea colagenului. Deși fosforul și calciul sunt foarte importante în structura osoasă, echilibrul dintre cele două minerale este necesar pentru o bună mineralizare a oaselor- consumul unei cantități mari de fosfor, dar prea puțin calciu poate duce la pierderea masei osoase.

Tensiunea arterială

Menținerea unui aport scăzut de sodiu este esențială pentru scăderea tensiunii arteriale, dar creșterea aportului de potasiu poate fi la fel de importantă. În plus, potasiul, calciul și magneziul (toate regăsite în cartof) scad tensiunea arterială.

Sănătatea inimii

Fibrele, potasiul, vitamina C și vitamina B6 din cartof, împreună cu lipsa sa de colesterol, susțin sănătatea inimii.

Cartofii conțin cantități semnificatve de fibre, care ajută la scăderea valorii totale de colesterol din sânge, scăzând astfel riscul apariției bolilor de inimă.

Vitamina B6 previne acumularea unui compus cunoscut sub numele de homocisteină. Când aceasta se acumulează în organism, poate afecta vasele de sânge, provocând probleme cardiace.