Oregano. Beneficii. Proprietăți.

Plantă valoroasă foarte apreciată, bogată în vitaminele A, C, E şi K, precum şi fibre, fier, magneziu, vitamina B6, calciu şi potasiu, oregano este vestit pentru beneficiile sale asupra organismului.

Denumită popular măghiran, condimentul este recunoscut ca remediu naturist mai ales datorită calităţilor sale antioxidante.

Această plantă deosebit de aromată poate trata afecţiuni ale tractului respirator, tulburări gastro-intestinale, crampe menstruale şi tulburari ale tractului urinar.

Un agent activ al plantei oregano este acidul rozmarinic, care este un antioxidant puternic şi care poate întări capacitatea de apărare a sistemului imunitar. Oregano are una din ratele cele mai ridicate de activitate antioxidantă, de exemplu are o putere antioxidantă de 42 de ori mai mare decât cea a merelor. Conform unui studiu medical efectuat recent, consumul de plante medicinale, inclusiv oregano, ar putea contribui în mod semnificativ la consumul total de antioxidanţi de origine vegetală şi poate fi o sursă mai bună de antioxidanţi alimentari decât multe alte grupe de alimente precum fructele, fructele de pădure, cerealele şi vegetalele.  Previne îmbătrânirea şi tratează durerile de urechi.

Proprietăţile antioxidante ale oregano contribuie considerabil la combaterea radicalilor liberi din organism, prevenind astfel degenerarea celulară şi îmbătrânirea precoce. Cele mai utile şi utilizate părţi ale plantei sunt frunzele. Extractele si sucul din frunze de oregano sunt folosite ca remedii împotriva astmului, dispepsiei, tusei cu manifestare cronică, bronşitei şi reumatismului. S-au constatat efecte benefice în tratarea cu infuzie de oregano a durerilor de urechi.

Trei motive să consumi oregano

  1. Alungă răcelile. Oregano are o puternică acţiune antivirală şi s-a descoperit că un aerosol care conţine uleiuri esenţiale aromatice din cinci plante medicinale, inclusiv din oregano, ameliorează în mod semnificativ simptomele în cazul infecţiilor tractului respirator superior. Trebuie să aveţi în vedere faptul că oregano creşte producerea transpiraţiei ca un mod de dezintoxicare, iar ingerarea acestuia poate ajuta corpul să elimine excesul de mucozităţi din plămâni.
  2. Luptă cu bacteriile. Pe lângă folosirea sa culinară, uleiul de oregano poate fi util de asemenea pentru a combate multe tipuri de infecţii, oregano fiind un remediu natural foarte util. De exemplu, proprietăţile antibacteriene, antivirale şi antifungice ale uleiului de oregano pot folosi la inhibarea creşterii bacteriilor Klebsiella pneumoniae şi Staphylococcus aureus, care cauzează adeseori infecţii respiratorii. Uleiul de oregano poate combate de asemenea anumite bacterii rezistente la medicamente.
  3. Tratează toxiinfecţiile alimentare. Mulţi germeni patogeni transmişi prin alimente incluzând aici listeria, salmonella, E. Coli şi Shidella dysenteria sunt inhibate de uleiul de oregano. A adăuga ulei de oregano la alimente ajută atât la distrugerea acestor bacterii, dar poate fi utilizat şi pentru tratarea simptomelor cauzate de o toxiinfecţie alimentară.