Muzeul Național de Artă din Moldova își are ușile deschise pentru toți doritorii încă din 1939, conține circa 39 000 de opere şi reflectă dezvoltarea artelor plastice din sec. XV-XXI, fiind apartenente cât Artei Naționale atât și celei Universale. Cromatica Muzeului creează o atmosferă deosebită de puritate și echilibru.
Fondatori Muzeului sunt Alexandru Plămădeală, el este considerat cel mai important sculptor basarabean din prima jumătate a sec. XX și de Auguste Baillayre a fost un pictor francez și profesor la „Școala de Belle Arte” din Chișinău, a devenit primul director al Muzeului Național de Artă.
Despre Alexandru Plămădeală
După ce a finisat Școala superioară de pictură, sculptură și arhitectură din Moscova, în atelierul sculptorului rus Volnuhin, a activat la monetăria din Petrograd. După 1918 se întoarce la Chișinău, unde, în anul 1929, este numit în funcția de director al Școlii de desen, transformată ulterior în Școală de arte plastice, pe care o conduce timp de 11 ani.
Capodopera lui Alexandru Plămădeală o constituie „Monumentul lui Ștefan cel Mare” din Grădina Publică cu același nume din Chișinău, deasemenea lui îi aparține și bustul funerar al poetului Alexei Mateevici de la Cimitirul Ortodox Central din Chișinău.
Despre Auduste Baillayre
Baillayre s-a născut în anul 1879, Franța, iar copilăria și adolescența a petrecut-o în Georgia din 1885 până la 1898, a studiat apoi la Amsterdam. A devenit o personalitate artistică importantă în Chișinău între anii 1918-1943 . Mai multe dintre operele sale sunt păstrate la Muzeul Național de Artă al Moldovei.
Actualmente cele două diviziuni conțin colecții permanente, dacă vorbim de Arta Univesală ce conține opere din diferite țări ale lumii:
Pictura vest-europeană– aceste colecții au un caracter deosebit se manifestă prin natură statică, portrete, caracter mitologic și biblic;
Colecţia de numismatică– conține monede, medalii, jetoane, plachete, insigne şi sigilii;
Grafica Universală-conține toate genurile artistice toate genurile artistice: portretul, peisajul, natura statică, scene de gen;
Arta Decorativă şi Sculptura Universală-conține piese din lemn, metal, broderii, covoare, piese de mobilier, os, faianţă şi porţelanuri.
Arta rusă-parvenite prin achiziţii de opere de la colecţionari din Moscova şi Sankt-Petersburg.
Arta națională, poate uimi cu diversitatea sa, colecția națională numără peste 3000 de lucrări din diferite perioade.
Sculptură– Muzeul Naţional de Artă al Moldovei este posesorul unei importante colecţii de sculptură de postament. Actualmente, aceasta numără peste 900 de lucrări, constituind un material important pentru studierea şi perceperea proceselor care se produc în arta sculpturală.
Colecția de Artă Grafică Națională– În rezultatul achiziţiilor şi donaţiilor, aceasta numără actualmente peste 11 mii de opere realizate de artişti profesionişti
Arta Decorativă – lucrările au diversitate tematică și stilistică, ce a fost favorizată de schimbarea mentalității și condițiiilor sociale, actualmente colecția conține lucrări confecționate din anii 1950.
În incinta Muzeului Național de Artă se organizează expoziții, recent, a fost vernisajul expoziției Lică Sainciuc ”Grafică de carte pentru copii”, reportajul de la expoziție îl puteți vedea aici.