Anual în data de 22 martie se sărbătorește Ziua Mondială a Apei. Decizia instituirii acestei sărbători a fost luată în cadrul Conferinţei Naţiunilor Unite pentru Mediu şi Dezvoltare de la Rio de Janeiro, la 22 decembrie 1992.
Tema campaniei anului 2021 este ,,Preţuirea apei” şi generează un dialog public global pe reţelele sociale despre modul în care oamenii ştiu să aprecieze corect apa şi multiplele ei utilităţi. Scopul este crearea unei înţelegeri mai cuprinzătoare a modului în care apa este apreciată de oameni diferiţi în contexte diferite, astfel încât să putem proteja această resursă preţioasă pentru toată lumea. Rolul apei în gospodării, şcoli, locuri de muncă şi unităţi de îngrijire a sănătăţii este esenţial, citează https://romanialibera.ro/social/ziua-mondiala-a-apei-2021-pretuirea-apei-838546.
În contextul crizei pandemice rolul apei și valoarea sub forma unei mai bune sănătăţi este extrem de important.
În Republica Moldova, volumul apelor descreşte dramatic. Sutele de gropi de gunoi, majoritatea ilegale, de la periferia localităţilor, sunt surse de poluare. Calitatea apei suferă şi din cauza lipsei staţiilor de epurare în sate, oraşe şi în sectorul afacerilor, relatează tvrmoldova.md.
- Organizația Națiunilor Unite are drept obiectiv să asigure apă potabilă pentru toată lumea până în 2030.
- 721 milioane de oameni trăiesc în zone în care, calitatea apei e critică.
- În fiecare an, 14 milioane tone de deșeuri ajung în oceane.
Echipa redacțională a Școlii de Jurnalism STUDENTUS