Importanța vaccinării și imunitatea dobândită

Vaccin
Imagine simbol

Ultimul an a fost o provocare pentru întreaga omenire. Odată cu apariţia noului virus, s-au schimbat multe lucruri atât în stilul de viaţă, cât şi în modul de gândire al oamenilor. Am învăţat să fim tot mai precauţi cu sănătatea noastră şi a celor din jur. Am învăţat că viaţa şi siguranţa noastră şi a celor dragi este doar în mâinile noastre, iar noi suntem cei care alegem, cum ne vom simţi mâine.

În prezent, vaccinarea e subiectul principal pe „ordinea de zi” în mass-media. Fiecare alege cum să procedeze. E inutil de a oferi sfaturi sau indicaţii la acest subiect. Însă, ce este important pentru fiecare din noi, de a înţelege ce reprezintă, totuşi, vaccinurile, şi cum acţionează ele asupra organismului nostru.

Ce este și cum funcționează sistemul imunitar? Acesta e prezent la majoritatea organismelor vii, încă de la naştere. Nu se modifică pe parcursul vieţii. Sistemul imunitar protejează organismul de afecțiuni sau de corpuri străine ce pot pune sănătatea în pericol. Atunci când funcționează așa cum trebuie, sistemul imunitar identifică și apoi atacă virusurile, bacteriile, paraziții sau orice alte corpuri străine, reușind să le diferențieze pe acestea de țesuturile sănătoase ale organismului.

Sistemul imunitar este reprezentat de: timus, ganglioni limfatici, splină, amigdale palatine şi plăcile Peyer. Toate aceste organe au funcţia de a produce proteine specifice, numite anticorpi, la contactul cu substanţe străine, ce pătrund în organism, numite antigeni.

Totalitatea reacţiilor celulelor sistemului imunitar în lupa cu antigenii sunt incluse într-o cascadă vastă, dar rezultatul este unul singur: identificarea, neutralizarea şi omorârea bacteriilor, virusurilor. Dacă același tip de virus sau bacterie pătrunde în corp repetat, chiar și după mai mulți ani, anticorpii formați, vor apăra organismul nostru și nu vor permite bolii să se dezvolte. De aceea, majoritatea oamenilor se îmbolnăvesc de anumite boli doar o singură dată. Pentru că au dezvoltat o imunitate naturală față de ele. Relatează https://doc.ro/sanatate/totul-despre-imunitate.

Imunitatea este de 2 tipuri: naturală (înnăscută) şi dobândită artificial. Imunitatea naturală se formează de-a lungul timpului, pe măsură ce organismul intră în contact cu anumiți agenți patogeni și își formează anticorpi pentru a-i distruge pe aceștia. Mecanismul presupune memorarea agentului patogen, recunoașterea sa și folosirea anticorpilor deja existenți în organism pentru combaterea acestuia. 

Imunitatea dobândită în mod artificial presupune expunerea individului, în mod controlat, la anumite virusuri. Scopul este să se reducă riscul de apariție a complicațiilor sau chiar a decesului. Aceasta poate fi de 2 tipuri: prin vaccinare şi prin serumizare. Imunitatea dobândită prin serumizare se obține în mod pasiv și presupune administrarea serurilor imune, care conțin anticorpii specifici unei anumite boli. Acest tip de imunitate este temporară, eficacitatea să dispărând după 30 de zile. 

Până la apariția vaccinurilor, exista o singură cale de a deveni protejat de unele boli infecțioase – trebuia să fii infectat, să suporți boala, deseori în formă gravă și, cu mult noroc, să te însănătoșești. Imunitatea naturală este un mecanism foarte eficient de protecție a organismului. Doar că, pentru a obține această protecție naturală, trebuia să suporți toate consecințele și posibilele riscuri de complicații ale bolii, https://conciergemedical.ro/blog/totul-despre-imunitatea-copiilor/.

În mediu, organismul nostru are nevoie de o săptămână pentru a învăța cum să lupte cu un microb necunoscut. Până la producerea anticorpilor într-un număr suficient, microbii se înmulțesc și atacă organismul nostru provocând boala. În unele cazuri, sistemul nostru imun nu reușește să răspundă suficient de repede la atacul agenților externi și boala progresează.

Scopul vaccinării este de a crea imunitate artificială, identică cu cea naturală, dar fără ca persoana să suporte boala, disconfortul sau posibilele complicații grave.

Orice vaccin e  produs din bacterii, virusuri slăbite sau inactive. De exemplu, vaccinul antirujeolic conține virusul rujeolei inactivat sau slăbit, astfel, încât el să nu mai poată provoca boala.

Vaccinurile produse din agenți atenuați sau inactivi, sunt de obicei introduse în organismul nostru prin intermediul injecțiilor. Sistemul nostru imun reacționează la introducerea vaccinului în același mod, ca și la infecția naturală – produce anticorpi, care se aseamănă cu cei apăruți după suportarea infecției naturale. Acești anticorpi se păstrează în sânge, creând imunitate sau protecție față de acele boli infecțioase, contra cărora este destinat vaccinul. În cazul în care vom fi vreodată expuși infecției reale, acești anticorpi ne vor proteja.

Rezultatul final al vaccinării este crearea imunității. Dacă organismul va întâlni vreodată intrusul adevărat, sistemul nostru imunitar își va aminti de el și îl va elimina înainte ca să știm că este acolo.

Este important să cunoaștem, că, prin vaccinare, protejăm nu doar persoana care este vaccinată, ci și alte persoane. Când un număr suficient de mare de oameni sunt vaccinați, aceștia nu permit răspândirea bolilor, formând un scut comunitar.

Gândeşte-te de azi, la sănătatea ta şi a celor din jur, din ziua de mâine!

Caraulan Angela, Şcoala de Jurnalism STUDENTUS