Interviu Realizat cu Vitalie Ciugureanu scriitor de aforisme, epigrame și autor. Strănepot de frate cu Dr. Daniel Ciugureanu care a fost Deputat în Sfatul Țării, Prim-ministru. Întregitor al Basarabiei cu România. Martir al neamului românesc. În interviul de mai jos el ne va povoseti despre strămoș său, personalitate politică care a contribuit la schimbarea Istoriei Basarabiei și României.
Domnul Ciugureanu acest nume de familie are o legătură strînsă cu istoria Basarabiei, pe care la sigur puțini dintre basarabeni care o cunosc. Povestiține ce legătură are ea cu prezentul și trecutul Basarabiei?
Sunt un descendent din familia Ciuhureanu, o viță nobilă veche, care poartă numele râului Ciuhur / Ciugur, ce curge la nordul Basarabiei, râu atestat de Alexandru cel Bun în 1417. Nicolae Iorga, în lucrarea sa “O viață de om aşa cum a fost”, explică deviația fonetică “h / g”, menționând “Ciugureanu, de fapt Ciuhureanu”. Tot în aceeaşi lucrare, Nicolae Iorga îl caracterizează astfel pe cel mai ilustru reprezentant al dinastiei Ciugureanu: “A intrat la mine Daniel Ciugureanu, o figură frumoasă, de bună rasă moldovenească”. Familia Ciugureanu a dat naştere la medici, militari, jurişti, scriitori, profesori, ingineri şi preoți. Străbunicul meu – Ştefan Ciugureanu a fost moşier din Basarabia, avea multe pământuri. A fost ucis de ocupanții sovietici în 1940 pentru faptul că era moldovean cu simţire românească care se opunea colectivizării. Bunicul meu Alexandru Ciugureanu a fost militar de carieră, subofițer al Armatei Române, adjutant de general, dislocat la Piteşti. În urma operațiunii Iaşi-Chişinău din 1944, a fost luat prizonier şi împreună cu alți 165 de mii de soldați şi ofițeri români a fost deportat în Siberia. S-a întors în Basarabia în 1947. Faptul că s-a întors viu este un miracol. Faptul că exist eu este prin urmare la fel un miracol, pentru că bunicul a întemeiat familie şi a făcut copii după întoarcerea din Siberia. Toată viața a fost secretos, nu vorbea prea mult… Mulți frați ai bunicului au fost ucişi de sovietici…
Ce legătură are Dr. Daniel Ciugurenu cu istoria mass-mediei din Basarabia?
Foşti redactori şi colaboratori Cuvântul Moldovenesc. Chişinău, 1913 adică ei activau sub ocupaţia ţaristă, până la Unire era încă 5 ani.
Dr. Daniel Ciugureanu – Directorul ziarului „Cuvântul Basarabiei”
În 1908 a fost ales preşedintele cercului DEŞTEPTAREA
Din acest cerc au făcut parte: poetul Alexei Mateevici !!!
Simion Murafa, Ştefan Ciobanu, Ştefan Berechet, etc.
CITEZ: La constituirea SFATULUI ŢĂRII a fost delegat din partea PRESEI NAŢIONALE din Basarabia.
DIRECTOR LA ZIARUL CUVÂNTUL BASARABIEI DIN 1924 PÂNĂ LA 1937
Apoi DIRECTOR LA COTIDIANUL „DREPTATEA” Alături de ION INCULEȚ
Colaborator la Societatea de mâine între 1925 – 1926
DREPTATEA a fost oficiosul Partidului Naţional Liberal din Basarabia. Partidul fraţilor BRĂTIANU !!!
are sens, deoarece după Unire, Partidul Naţional Moldovenesc fuzionează cu Partidul Naţional Liberal. Dr. Daniel Ciugureanu a fost membru PNM din Basarabia, iar apoi PNL din România Mare.
Colaborator la Societatea de mâine între 1925 – 1926
Apoi DIRECTOR LA COTIDIANUL „DREPTATEA” Alături de ION INCULEȚ. Colaborator la Societatea de mâine între 1925 – 1926.
DREPTATEA a fost oficiosul Partidului Naţional Liberal din Basarabia. Partidul fraţilor BRĂTIANU. După Unire, Partidul Naţional Moldovenesc fuzionează cu Partidul Naţional Liberal. Dr. Daniel Ciugureanu a fost membru PNM din Basarabia, iar apoi PNL din România Mare.
Cum credeți din ce partid actual ar face parte Domnul Daniel Ciugureanu?
Dr. Daniel Ciugureanu ar face parte dintr-un partid NAŢIONAL. Din care anume e greu de spus, dar cu certitudine dintr-un partid naţional. Dacă e să vorbim despre Republica Moldova ar face parte din PL sau PNL. Dacă e săvorbim despre România ar face parte din PNL, partidul cărui fruntaş a fost cândva, pe timpul de glorie al partidului, care a modernizat şi a schimbat România Mare. Despre partidul fraţilor Brătianu este vorba.
Mulți dintre cetățenii Republicii Moldova au cetățenie românească. Datorită cui, ne spune istoria?
Datorită deputaților Sfatului Țării care au votat în 1918 Unirea Basarabiei cu România şi datorită Prim-ministrului Basarabiei Dr. Daniel CIUGUREANU, care a făurit-o, în prezent cetățenii Republicii Moldova îşi pot REdobândi cetățenia română! Cetățenia română se REdobândeşte de către cetățenii Republicii Moldova în baza teritoriului statului național Regatul România Mare, nu în baza sângelui. În baza faptului că între anii 1918 – 1940 Basarabia a făcut parte din Regatul România Mare – stat național unitar. Dacă deputații Sfatului Țării nu ar fi votat Unirea – REdobândirea cetățeniei române de către cetățenii Republicii Moldova NU ar fi fost posibilă astăzi. REdobândim cetățenia română în baza Actului Unirii din 27 Martie 1918 şi în baza deciziei Conferinței de pace de la Paris din 28 Octombrie 1920 care a confirmat Unirea Basarabiei cu România !!! Interesele Basarabiei au fost apărate la Paris de către Ion Pelivan, Dr. Daniel Ciugureanu şi Pantelimon Halippa. Odată ce Basarabia a devenit parte a Regatului Românesc – moldovenii şi alți locuitori ai Basarabiei au devenit automat cetățeni români!
Domnule Vitalie Ciugureanu, cum credeți ce Partide din Moldova merită să fie promovate?
Merită să fie promovate partidele cu tineri care au simţire românească. Mă refer la moldoveni desigur, dar la cei care au simţire românească sau europeană dacă doriţi. Cei care au mentalitate estică sau sovietică dacă doriţi nu ne pot aduce nimic bun.
Cum credeți care ar fi pasul către Unire?
Pasul către Unire trebuie să fie schimbarea mentalităţii. Dacă se schimbă mentalitatea locuitorilor Republicii Moldova – Unirea va veni de la sine. E nevoie de multă educaţie, perseverenţă, lectură, cunoaşterea istoriei adevărate, etc.
Care sunt greșelile pe care nu le-ar ierta Dr. Daniel Ciugureanu ce sunt făcute de către moldoveni în politica actuală?
Personalităţi de genul eroului neamului nostru Dr. Daniel Ciugureanu, Martir ucis de comunişti, nu iertau oportunismul şi traseismul politic// traseism s.m. (traseism politic) Atitudine caracteristică politicianului care se transferă de la un partid la altul în funcţie de interesele personale.
„Un fluviu, spre deosebire de un politician oportunist, curge întotdeauna într-o singură direcţie.” Autor: Vitalie Ciugureanu.
Dacă o lacrimă scăpată de mine ar învia un patriot român, aş plânge toată viaţa…