Alecu Mătrăgună: Jurnalismul e un fel de chirurgie

În ultimul timp se organizează tot mai multe întîlniri cu jurnaliştii din Moldova, în care aceştia se destăinuie şi vorbesc despre cît de greu este totuşi să fii jurnalist, cum e să lucrezi în acest domeniu, ce privilegii îţi oferă, ce părţi negative există. Am fost şi eu prezentă la un astfel de eveniment, un offline organizat de Centrul Tînărului Jurnalist, avîndu-l ca invitat pe prezentatorul de ştiri Alecu Mătrăgună. 

 „Jurnalismul e un fel de chirurgie, noi sîntem un fel de radiografie a societăţii”, spune Alecu Mătrăgună, care a lăsat bisturiul pentru a fi prezentator de ştiri. După ce a făcut medicină timp de 10 ani în Craiova, Chişinău şi Moscova, şi chiar era sigur că un viitor în medicină este ceea ce îşi doreşte cel mai mult, a abandonat această cale pentru că: „un salariu de 1000 de lei nu acoperă o factură de căldură de 2000 de lei”.

Spune că la început a fost greu, iar prima lui experienţă ca reporter a fost elaborarea unui reportaj pe o temă medicală: „a fost ciudat să ţin în mînă microfonul şi să iau interviu de la un medic”, spune prezentatorul, însă asta nu l-a făcut să renunţe la meseria pe care o iubeşte din ce în ce mai mult: „nu ezitaţi să începeţi jurnalismul ca reporteri, ţineţi în mînă microfonul ca pe un bisturiu”. 

Alecu Mătrăgună îi îndeamnă pe tineri să nu se dea bătuţi, să participe la cît mai multe evenimente, să fie serioşi, să citească, să scrie în fiecare zi: „nu vă pierdeţi timpul pe reţele de socializare şi cluburi; trebuie să fii autentic. Totul vine prin muncă, angajatorul vrea un om sigur pe sine. Fiţi sinceri cu voi înşivă şi alegeţi-vă o profesie care să vă placă, nu vă fie frică!” 

Din perspectiva unui jurnalist care lucrează deja de 5 ani în domeniu şi are şi o experienţă de lucru la radio, jurnalismul e muncă perpetuă, eşti privat de distracţii şi ai multe nopţi nedormite, uiţi de week-end-uri, de vacanţe, însă dacă îţi place – satisfacţia este pe măsura lucrului şi efortului pe care îl depui. 

Să fii jurnalist e complicat, însă această meserie îţi oferă posibilitatea să te dezvolţi, să te cunoşti ca personalitate şi să participi activ la viaţa socială. Fiţi cît mai pătrunzători şi după cum a precizat Alecu Mătrăgună: „fiţi autentici, asta vă face un specialist bun”.

Nicoleta Cîrlig, USM