Oportunități de dezvolatare pentru tineri oferite de grupul local BEST/Chișinău

Grupul local BEST/Chișinău este o parte dintr-o rețea globală BEST(Board of Enginering Students of Technology), prezentă în 96 de țări europene. De asemenea este o organizație nonprofit și nonguvernamentală. În Republica Moldova BEST este prezent din 2007 ONG-ul este format din studenți-voluntari implicați în desfășurarea diverselor evenimente marca UTM.

Obiectivul organizației este de a promova imaginea UTM în rândul  studenților din țările UE, organizând în fiecare an, cu suportul UTM, școli de vară cu diversă tematică. Amănunte despre ornanizație puteți afla din materialul interviului, oferit cu amabilitate de către Alexei Șerșun,președintele grupului local Best/Chișinău pentru Radio Studentus.

Am dorit pentru început să știu de unde vine conceptul BEST. Așa am aflat că ideia a apărut în urma unei discuții amicale a unor studenți dintr-o universitate europeană acum 30 de ani. Atunci s-a dorit un schimb cultural  între studenții cu profil tehnologic. Oficializarea BEST vine în 1989, iar începând cu acest an BEST începe să se extindă  în țările europene. În acest val este prinsă România, iar în 2007 și Moldova. De valul discuției am fost luată și eu așa că am continuat să vorbim despre obiective.’’Dorim să promovăm diversitatea atât la nivel cultural cât și tehnologic și să avem persoane dezvoltate multilateral, în domenii diverse nu doar în cel tehnologic. Ca să realizăm acest lucru ne ocupăm de recrutări, pentru că ne dorim să oferim continuitate spiritului BEST și să păstrăm buna tradiție’’, susține Alexei Șerșun.

Întrebat despre oportunitățile pe care le oferă BEST-ul participanților săi, președintele BEST/Chișinău ține să menționeze  despre educația complementară și despre cum înveți să lucrezi în echipă, în industrie sau despre cum e să cunoști angajatorul încă de pe băncile universității. De asemenea membrii sunt implicați și în organizarea de evenimente. Acestă abilitate și-a dezvoltat-o și el venind la BEST. În scurt timp și-a dat seama că în realitate lucrurile sunt destul de simple. Ai nevoie doar de o ideie și de pași necesari ca s-o pui în aplicare.

Președintele BEST  a vorbit și depre calitățile unui voluntar BEST. ‘’Acesta  trebuie să fie  flămând de inovații și dornic de îmbunătățirea calităților profesionale.’’ Unul din lucrurile pe care le știam eu depre BEST înainte de a începe interviul a fost tumultul de evenimente și proiecte care orbitează în jurul acestui ONG. Am avut dreptate, căci de la Alexei Șerșun am aflat că pe parcursul a 10 ani de activitate acestea au fost o sumedenie. Cele mai  recente sunt EBEC, Cursurile de Vară, Rube Goldberg, Hakathon ș.a. În cadrul acestor proiecte participanții au fost antrenați în crearea diferitor mașinării menite să ușureze activitățile umane.

Despre competiția EBEC, Alexei Șerșun spune că este cel mai mare concurs organizat de ONG (sunt implicate practic toate grupurile locale din cele 96 de țări). Este un concurs tehnologic care include două probe. Prima probă presupune machetarea și prototiparea unui obiect. Proba a doua presupunea conceperea unei soluții pentru o problemă din societate sau din tehnologie. O problemă abordată în cadrul competiției a  fost energia regenarabilă, iar soluțiile  participanților au fost foarte ingenioase și creative. Un alt proiect derulat de către BEST/Chișinău este Cursul de Vară. Acesta a avut loc în capitală, iar tematica abordată a fost vinificația. Anul acesta au participat 20 de persoane din țară, dar și persoane din afara ei (cei mai mulți au fost din Spania, Franța,Polonia, Suedia). Pe parcursul a zece zile aceștia au încercat să înțeleagă ce reprezintă Republica Moldova și vinurile de aici. Cât de ospitalieri suntem, dar și cât de progresivi suntem la capitolul vinificație.

Pe final de interviu am fost curioasă să aflu de la Alexei, dacă activitatea la BEST/Chișinău l-a marcat cumva, și dacă da, cât de mult. Astfel el mi-a vorbit despre necesitate vitală de a fi în tonus mereu, de a avea proiecte în derulare, dar și de dorința de a te autoperfecționa în fiecare zi. ’’Cel mai mult în BEST îmi place atmosfera. Suntem toți studenți cam de aceiași vârstă. Avem păreri diferite despre o sumedenie de lucruri care ne înconjoară, dar până la urmă suntem cu toții buni prieteni.’’ De asemenea am vrut să aflu și despre cea mai mare provocare de  care a avut parte fiind la BEST. ’’Cea mai mare provovare este să supraviețuiești (în sensul bun al cuvântului). Să ai destulă răbdare să treci peste orgoliul personal, să recunoști că tu nu poți face anumite lucruri și să ceri ajutorul. Aceasta a fost o provocare, dar și o lecție  învățată.’’