(SFATURI) Organizează bine timpul

Deseori ne întîlnim cu problema organizării timpului, fie înainte de sesiune, în timpul sesiunii sau în oricare altă perioadă a studențimii. 

Fiecare din noi uneori își dă înrebare: „Cum să organizez timpul corect?”, „Cum să reușesc totul astăzi?”. Ținînd cont de unele reguli simple, puteți liber să vă învățați să organizați timpul în așa mod, întrucît veți reuși de toate!

1. Programați fiecare zi în avans

Odată ce aveți plan pentru o nouă zi – puteți reuși toate lucrurile care aveți de făcut fără sacrificii și multe probleme. Cea mai bună soluție –  faceți programul pentru ziua ce vine, după ce ajungeți seara acasă, sau dimineaţa ȋnainte de a ȋncepe lucrul (deși prima variantă este mai bună). Realizați o scurtă evidență – cum ați vrea să petreceți ziua ce vine și faceți o mică „repetiție” pentru a fi mai sigur în propriile forțe.

2. Folosiți agenda

Cea mai bună metodă de a organiza programul! Nu uitați nici un lucru și mereu puteți să vă consultați cu „asistentul” dat. La fel, în agendă puteți scrie contacte, informații suplimentare, diverse notițe etc. de care puteți avea nevoie în orice moment imprevizibil.

3. Forma organizării

Nu există un sistem concret de organizarea simplă şi eficientă a programului personal. Fiecare perosoană are forma și maniera sa individuală de a completa agenda. Un lucru important constă în faptul că, odată ce notați o nouă sarcină – trebuie se vă expuneți clar și cît mai succint posibil. În același timp, nu uitați să notați cele mai importante detalii.

Un program organizat trebuie să conţină:

  • descrierea exactă a sarcini
  • gradul de urgenţă
  • importantă
  • deadline-ul
  • timpul aproximativ de realizare etc.

4. Delimitați priorităţile

Avînd mai multe sarcini și task-uri pe parcursul zilei, trebuie să le organizați ȋn funcţie de importanţa lor. Îndepliniți mai întîi sarcinile urgente sau cele care sunt mai grele, cer mai mult timp / energie / alte resurse etc. Faceți deosebire între sarcini mai simple și mai grele, între proiecte serioase și task-uri elementare, pentru a decide – cărora este nevoie de acordat mai multă atenție.

5. Țineți cont de circumstanțele imprevizibile

O bună organizare a timpului se referă și la capacitatea de a preveni lucrurile și obstacolele neaşteptate. Atunci cînd realizați agenda pentru următoarea zi – adăugați timp ȋn plus pentru fiecare sarcină, în cazul în care apar diverse probleme. În caz contrar – ați cîștigat ceva timp în plus, ceea ce nu încurcă niciodată la lucru.

organisetime

 6. Organizați documentele în mod corect

E vorba nu doar de documente, ci de întregul loc de muncă. Într-un birou haotic nu veți avea posibilitate să găsiți ceea ce trebuie sau veți cheltui prea mult timp pentru această misiune. De exemplu, organizați documentele ȋn mape, dosare etc. Notați pe fiecare dosar informația și detalii necesare, adaugând etichete, atașamente etc.

7. Investiți pentru a cîştiga

Principiul de bază a managementului timpului. Pentru a investi timpul, trebuie, ca regulă, să lucrați cel puţin 2-3 ore cît mai productiv, fără ȋntreruperi sau distrageri. După ce simţiți că ați rezolvat o parte din task-urile – cele mai importante sau urgente, puteți să vă permiți o pauză sau să treceți la sarcini mai simple. Astfel, investind – cîștigați. Dacă munciții fără ȋncetare 2-3 ore, după care faceți o pauză, descoperiți că sunteți mult mai productiv decît dacă faceți cîte o pauză la fiecare oră sau chiar mai des.

8. Nu te lăsa distras de activităţile preferate

O problemă globală nu numai la studenți! Este de ajuns să analizați ziua obișnuită de lucru și să vedeți unde pierdeți mai mult timp și din ce cauză. Atrageți atenție deosebită la timpul petrecut în rețelele de socializare sau ocupîndu-vă de alte lucruri personale, pe care le puteți rezolva mai spre sfîrșitul zilei de lucru sau chiar după ce terminați orele lucrătoare.

9. Nu amînați sarcinile.

În loc să amînați un proiect de amploare, separați-l în pași și încearcați să-i dedicați timp în fiecare zi. Cu porțiuni mai mici de lucru e mai ușor de manevrat. În caz de urgență, cereți ajutorul altora, sfătuiți-vă cu cineva. Găsiți un pic de timp în fiecare zi pentru a face un pas înainte în efectuarea acestui proiect important și complicat.

10. Învățați să spuneți „nu”.

Dacă o sarcină nu are o importanță majoră personală sau pentru obiectivele profesionale – refuzați politicos. Nu sunteți obligat să îndepliniți sarcinile altora, deci, liber puteți să explicați motivele. În același timp, ați putea să oferiți cîteva soluții alternative persoanei care a cerut ajutorul, pentru a menține spiritul de echipă.

 

 

timemanagement1