(STUDIU) Învățămîntul la distanță

   Învățămîntul la distanță cîștigă tot mai multă popularitate și atenție. Posibilitatea de a dobîndi nu numai noi cunoștințe, ci și o diplomă, din oricarea țară din lume pare a fi una destul de atractivă și interesantă. Imaginați-vă, cît este de minunat – să stai acasă, și în același timp să participi la un atelier sau seminar prezentat de o universitate/un colegiu aflat într-o țară la celalat capăt al lumii! Acum astfel de posibilități nu doar că există, dar și sînt extrem de cunoscute și utilizate! Învățământ la distanță reprezintă un concept revoluționar pentru persoane moderne, care încearcă să includă într-o singură zi absolut totul –  de la simplă comunicare și pînă la promovare în carieră.

 

    Interesată de avantajele și dezavantajele educației la dinstanță, eu am alcătuit un nou sondaj despre educația la distanță. Am aflat care sînt avantajele acestei forme de învățămînt și care sînt „capcanele” ascunse. Așadar:

 7084f8ef04cac6f3e2e15eb5959b60c2

 

Avantajele învățământul la distanță:

 

1) Libertatea și flexibilitatea programului procesului educațional.

   Acum putem în mod independent să creăm condițiile și mediul de învățămînt confortabil și preferabil. Acesta depinde în întregime de student și dorința lui de a obține noi cunoștințe. Cu astfel de formă de pregătire, nimeni nu te presează și nu te limitează în acțiuni, în studii. Fiecare își creează planul de lucru, propriu.

2) Ritmul individual de învățare.

   Abordarea individuală, personală în învățămînt reprezintă o adevărată sălvare pentru oricare student! De exemplu, aveți posibilitatea să ascultați înregistrarea prelegerii de atîtea ori, de cîte este necesar sau puteți opri înregistrarea pentru a face notițe. Aveți posibilitate să vă axați independent la teme care vă interesează mai tare și să săriți peste subiecte care deja cunoașteți destul de bine. 

3)  Accesul la învățămînt oriunde în lume.

   În sfîrșit ați obținut oportunitatea să alegeți un curs la colegiu, universitatea visurilor voastre (în cazul în care nu învățați în el la moment). Cunoașteți alte metode de predare și diverse nuanțe atîta timp… cît sînteți conectați în rețea.

4) Un caz special.

   Creșterea numărului studenților care preferă învățămîntul la distanță se dovedește faptului că această formă de studii este convenabilă nu numai pentru studenți obișnuiți, ci și pentru non-tradiționali – persoane care deja lucrează, femeile însărcinate sau cu un copil mic, persoane în vîrstă, persoane care acum se află într-o situație dificilă.

   Este încă o dovadă faptului că învățămîntul la distanță este deschis pentru toți cei care doresc cu adevărat să obțină cunoștințe, deși nu au posibilitate să frecventeze cursuri la universitate.

5) Preț rezonabil

   Învățămîntul la distanță, ca regulă, este destul de accesibil și din punct de vedere financiar. Costul instruirii, desigur, depinde de universitate, dar oricum sumele pot concura cu cele la învățămînt de zi sau fără frecvență, avînd taxe mai mici cu 10-30%.

 

distancelearning 

Dezavantajele învățământul la distanță:

 

1) Lipsa influenței asupra studentului.

   În pofida faptului că există beneficiul evident al învățămîntului la distanță, acesta este mai potrivit pentru studenți responsabili, disciplinați, motivați. E drept că atunci cînd venim acasă după universitatea sau serviciu, e destul de greu să te apuci de alte prelegeri și sarcini. Nu oricine are voință pentru a începe din nou învățătura, de aceea nu oricine obține rezultate grandioase.

2) Lipsa comunicării cu profesori și colegi.

    Insuficiență de timp și posibilități pentru comunicare cu profesorii și colegii are ca urmare mai puține răspunsuri la întrebări spontane, neajuns de informații suplimentare sau sfaturi practice. Nu menționăm și lipsa lucrului în echipă, absența altor nuanțe plăcute care întîlnim pe parcursul învățămîntului real.

   De asemena, cunoaștem că profesorul include în prezentările/seminarele/conspectele informația care consideră că este cea mai necesară și importantă, ceea ce înseamnă că unele detalii care te interesează, el poate scăpa din vadere sau să nu le includă deloc.

3) Dependența de acces la rețea.

   Un neajuns destul de serios. În cazul unor situații inprevizibile puteți să rămîneți fără acces la Internet și astfel să pierdeți posibilitatea de a studia material propus. Acces permanent – una dintre cele mai importante condiții pentru studenți care s-au decis să învețe la distanță.

4) Lipsa de pregătire practică.

   Cursul este prezentat în mare parte sub formă de prelegeri. Puteți afla despre tot la nivel teoretic, dar nu veți putea să aplicați aceste cunoștințe în ateliere sau seminare.

 

Glasul poporului:

„Învățămîntul la distanță e un lucru bun în sine, deși apare  o problemă care nu e legată direct de partea educaționala. Omul vrînd-nevrînd are nevoie de cooperare cu societate, de discuții, echipă, colaborare. Învațămîntul la distanță distruge această parte socială. În fond copiii, adolescenții, tinerii petrec o bună parte din zi la școala sau facultate, deprinzînd la o serie întreagă de șabloane comportamentale necesare pentru o bună integrare în societate. Parerea mea este că, în ciclul primar cel puțin, învațămîntul la distanță nu are nici o utilitate.” – a afirmat Mihai, studentul anului I la Universitatea Tehnică din Moldova

 

„Orice activitate care furnizează experiențe noi în facultate este mereu binevenită. Studii la distanță sunt o opurtunitate utilă pentru tineri. Permite acumularea de noi cunoștințe, abilități, deprinderi indispensabile pentru angajare și cariera.” – a menționat Cristina, studenta Universității Politehnice din București

 

Efectuînd sondaje, eu am aflat răspunsuri la următoarele întrebări:

1) Ce specialitate ați alege pentru studii la distanță?

  • Administrare – 10%
  • Lingvistică – 24 %
  • Tehnologii informaționale – 28%
  • Profesie didactică – 20%
  • Economie – 8%
  • Medicină – 3 %
  • Alte – 7%

2) În învățămîntul la distanță cel mai tare apreciați:

  • Certificatul – 27%
  • Metodă unică și eficientă – 33%
  • Costul de învățămînt – 23%
  • Instituție de învățămînt acreditată – 10%
  • Calificarea cadrelor didactice – 7%

3) Ce materiale doriți să vedeți pe site-urile instituțiilor de învățămînt

  • Literatura recomandată – 29%
  • Programe educaționale virtuale – 34%
  • Video-cursuri – 26%
  • Teste interactive – 6%
  • Alte – 5%