Duminica, 9 iulie 2017, între orele 17 și 21 la hubul “Armeneasca 13A” va avea loc un eveniment pentru celebrarea artei, și anume a femeilor artiste. „HerArt Summer Event” este organizat de către persoanele ce doresc să fie dreptate și în lumea artei față de femei. La eveniment sunt binevenite toate persoanele cointeresate de artă, dar și cei ce doresc să afle despre acest minunat proiect, dar și să-l susțină.
Cred că multora din noi facebook-ul ne dă alerte când prin apropiere va avea loc un eveniment oarecare. Sau dai scroll să vezi ce au mai postat alții de când nu ai mai intrat și întâmplător dai cu ochii de partea dreaptă a ecranului unde sunt evenimente și pagini pe care facebook-ul crede că ți-ar plăcea.
Așa s-a întâmplat ca HerArt Summer Event să fie in partea dreaptă a ecranului meu cu vreo doua zile în urmă. Am dat click și mi-a apărut un eveniment neobișnuit, din punctul meu de vedere, dar atractiv, și am zis să citesc detaliile:
„Noroc, floricelelor! Suntem Nata și Vicky, și vrem să vă invităm pe 9 iulie să vă povestim despre HerArt. Acest proiect de artă vrea să se regasească, în varianta lui finală, într-un app, în telefonul tău. Zilnic acesta o să-ți schimbe wallpaperul și îți va face cunoștință cu o femeie din lumea artei. În acest moment cu siguranță apar multe întrebări. Iar noi suntem gata să răspundem la toate, ca împreună să ajungem la cea mai bună versiune HerArt.[…]”.
Mi-a plăcut foarte mult ideea proiectului și am zis să intru pe pagina organizatorilor https://www.facebook.com/SheMakesArtToo/ . Făcând scroll pe pagina lor am văzut multe creații ale femeilor din lumea artelor, capodopere ce merită a fi văzute și auzite despre.
Personal, când mă gândesc la lumea artei, la numele din ea, în cap îmi apar numele DaVinci, Michelangelo, Botticelli, etc.. Și oricât nu aș încerca să-mi aduc aminte de vreun nume de artist feminin pe care să-l fi întâlnit la orele de istorie din liceu, nu am reușit. Sunt sigură că nici voi nu o să puteți așa, dintr-o dată, gândindu-vă la artă să numiți vreun nume de femeie.
Plăcându-mi ideea abordată, am contactat administratorii paginii să văd ce i-au făcut să înceapă un asemenea proiect, la care ei mi-au răspuns: „Ideea a apărut odata cu campania Muzeul Național al Femeilor în Artă, din Washington D.C. #5WomenArtists și din pasiunea noastră pentru istoria artei. Ne-am gândit că ar fi bine să existe un proiect care să aducă o mai mare vizibilitate femeilor din artă. Și iată așa a început totul.”
„National Museum of Women in the Arts”(NMWA), în traducere „Muzeul Național al Femeilor în Artă”, a fost fondat în anul 1987 și este unicul muzeu din lume dedicat în totalitate recunoașterii artei făurite de mâinele unei femei. El aduce la lumină atât femei remarcabile din trecut, cât și din prezent, astfel sfidând indiferența și discriminarea cu care au fost și sunt tratate artistele . Aduce un anumit echilibru în lumea artei între bărbați și femei.
Sunt sigură că mulți au auzit de #icebucketchallenge sau #mannequinchallenge care au făcut furori pe net anii precedenți. Un astfel de challenge a organizat și NMWA cu hashtag-ul #5womenartists pentru a vedea cât de bine lumea cunoaște nume feminine din artă și câți vor putea numi, nu 10, nici 20, ci doar 5 nume de artiste.
Luând în considerație că femeile au fost un constant în lumea artei încă de la începutul istoriei acesteia, iar aproximativ 70% din creațiile de artă le au ca muze pe femei și sunt reprezentațiile acestora, ar fi o rușine să nu cunoaștem femei care nu au fost muza cuiva, însă ele singure au găsit muza în cineva.
De-a lungul timpului femeile pentru a-și expune lucrările și nu a fi recunoscute și arătate cu degetul ca pe o rușine au utilizat doar inițialele pentru lucrările sale, sau luau un pseudonim, sau un nume al altui membru din familie astfel rămânând anonime. Și până în prezent există lucrări care nu își cunosc adevărații creatori, și care sunt o enigmă în lumea artei, toți ghicind cine a fost autorul: un bărbat sau o femeie. Iată 5 nume feminine ce au rămas în istoria artei și sunt recunoscute pentru creațiile sale (lista mea #5womenartist):
Judith Leyster
Judith Leyste este o pictoriță olandeză, născută la Haarlem pe 28 iulie 1609. Arta sa a fost axată pe scene domestice, dar și pe scene de tavernă sau de divertisment cu personaje vesele, pe fețele cărora se citește bucuria de a trăi.
Lavinia Fontana
Lavinia Fontana a fost o pictoriță italiană, născută pe 24 august 1552. Se spune că a fost prima femeie artist care a pictat nuduri feminine.
Clementine Hunter
Clementine Hunter a fost o pictoriță de artă populară, născută în Louisiana prin anii 1886-1887. Ea nu a știut să citescă sau să scrie, însă a învățat singură pe la 50 de ani să picteze cu pensule lăsate în urmă de către un vizitator al plantației la care a trăit și lucrat toată viața. Este prima artistă de origine african-americană care a avut o expoziție solo la “Muzeul de arte din New Orleans” din prezent.
Frida Kahlo
Frida Kahlo a fost o pictoriță mexicană a secolului XX. Dintre toate cele 143 de lucrări ale sale, 55 sunt autoportrete, celelalte 88 sunt reprezentări ale peisajelor, oamenilor și culturii mexicane.
Mary Frank
Mary Frank este o pictoriță și un sculptor de origine engleză, însă care și-a petrcut practic toată viața în SUA. Ea este unica femeie din arta contemporană din lista mea, fiind născută în 1933 și activează până în prezent.
La final vă îndrum să mergeți la eveniment și vă provoc la #5womenartists challenge! Credeți-mă, vrând-nevrând, o să aflați multe lucruzi noi despre artă.