Moldova, în marea finală a Eurovision

Natalia Gordienko a trecut în marea finală Eurovision Song Contest 2021. Cântăreața a evoluat joi, 20 mai, pe scena de la Rotterdam, cu piesa Sugar.

Alături de reprezentanta țării noastre, au mai evoluat alte 16 țări. În urma numărării voturilor, alături de Moldova în marea finală vor evolua reprezentanții: Albaniei, Serbiei, Bulgariei, Portugaliei, Islandei, San Marino, Elveției, Greciei, Finlandei.

Totodată, sâmbătă, ne vom întâlni și cu reprezentanții Olandei – câștigătoarea competiției din 2019, și cu țările din Big 5 – Franța, Germania, Regatul Unit, Spania și Italia.

Big Four/Five

Începând cu anul 2000, Franța, Germania, Regatul Unit și Spania sunt calificate automat în marea finală, datorită statutului lor ca cei mai mari patru contribuitori financiari către European Broadcasting Union (EBU). În consecință, aceste țări au devenit cunoscute ca Big Four. Germania este prima țară din acest grup care a câștigat Eurovision. Lena Meyer-Landrut este reprezentanta, care a câștigat trofeul pentru Germania, în 2010.

EBU a anunțat pe 31 decembrie 2010, că Italia, care nu a mai participat după 1997, urma să revină în concurs și să se califice automat în finală. Astfel, Big Four au devenit Big Five.

Pe site-ul oficial al Eurovision, eurovision.tv, organizatorii le-au mulțumit tuturor celor care „le-au ținut companie” în cea de a doua semi-finală. Totodată, aceștia ne-au îndrumat să îi urmărim și în marea finală, pentru că aceasta va fi „imensă”.

În marea finală de sâmbătă, 22 mai, vor concura 26 de țări. Reprezentanta Moldovei va urca pe scenă sub numărul 14. Alături de țara noastră, pe scena capitalei olandeze, vor evolua reprezentanții Ucrainei (19) și Rusiei (05). România – care a evoluat în prima     semi-finală, nu s-a calificat în marea finală.

Cojocaru Maria, stagiar