Decît să mergi la psiholog – privește unul din aceste filme. Vei afla răspunsuri la multe întrebări și în același timp, vei găsi noi întrebări, noi surse de inspirație și noi emoții.
1) „Cui îi e frică de Virginia Woolf?„
Doi tineri abia căsătoriți vin în vizită la George și Martha, un cuplu tipic pentru anii 50, și au rară ocazie să vadă ce vor deveni, în timp…
Portretul unui cuplu auto-distructiv, în care relația dintre parteneri este furtunoasă, cînd plină de dragoste, cînd de ură. Într-un campus universitar, el e profesor de istorie, însurat de douăzeci de ani cu fiică rectorului – doi vicioși, cam alcoolici, care se cunosc bine unul pe altul. Ajungînd acasă de la petrecerea tatălui Marthei, tîrziu în noapte, ei primesc vizită tinerilor Nick și Honey, iar conversația celor patru parcurge toate fazele, de la avansurile fără perdea, fiul imaginar și dezvăluiri dureroase, pînă la umiliri crude…
2) „Doi la drum„
Joanna Joa Wallace este femeia perfectă din toate punctele de vedere care își dorește soțul aproape, pe Mark Wallace.
Filmul este îmbinarea perfectă dintre amintirile plăcute și mai puțin frumoase dintre cei doi și care i-au adus în pragul divorțului, de la prima întâlnire până la intrarea în criză mariajului lor fără ca cei doi să-și dea seamă. Căsnicia lor a fost plină de aventuri, obsevându-se în special traseul pe care merg aceștia: de la săraci, fericiți și tineri până la a fi bogați, dar din păcate fără să se înțeleagă.
3) „Soți și soții„
Filmat în stil documentar, „Soți și soții” e un film despre infidelitate și crizele care zguduie chiar și căsniciile stabile.
Gabe (Woody Allen) și Judy (Mia Farrow) au o căsnicie confortabilă și nu se mai așteaptă la mari surprize. Șocul vine de la vestea că prietenii lor de o viață, Jack (Sydney Pollack) și Sally (Judy Davis), au decis să se despartă, chiar dacă în termeni amiabili. Cine s-ar fi gândit? Păreau atît de fericiți împreună! Dacă și cuplurile fericite se destrăma, înseamnă că nimeni nu e în siguranță. Această constatare îi îndeamnă să se gândească la propriul lor mariaj, mai ales când Judy descoperă că e foarte sensibilă la farmecul noului prieten al lui Sally (Liam Neeson), iar Gabe e tot mai flatat de avansurile pe care i le face una dintre studentele lui (Juliette Lewis).
Umor și ironie fină dezvăluie problemele fidelității în căsniciile. „Soți și soții” nu e însă o comedie, cît o discuție serioasă a fanteziilor care ne determină să dărîmăm dintr-o lovitură ce ne-am străduit să clădim o viață.
4) „Toamna la New York„
Pasiunea dintr-o poveste clasică de dragoste este prezentată într-o manieră contemporană în filmul „Toamnă la New York”. Sentimentele profunde, care se trăiesc doar o singură data în viață, nasc o impresionantă poveste de iubire dintre un bărbat vîrstnic, ce nu crede în dragostea eternă, și o femeie tînără, care nu poate trăi decît clipa prezentă.
„Toamnă la New York” descrie aventurile sentimentale ale lui Will Keane, un seducător fără scrupule, pînă în momentul în care o întâlnește pe Charlotte Fielding. Charlotte este o tînără de 21 de ani și este nerăbdătoare să trăiască emoțiile vieții adulte.
Will este interesat de Catherine, așteptîndu-se la o idilă scurtă. Dar ceea ce vor trăi cei doi nu este deloc trecător; ceea ce îi va legă, dincolo de conflictul dintre generații creat și de filozofia de viață diferită, le lasă gustul dulce al senzualității și dorință de a trăi o legătură trainică. În momentul în care Will încearcă să evadeze din relație cu replică obișnuită despre faptul că nu poate promite o viață întreagă împreună, Charlotte îi răspunde surprinzător: și ea are motivele ei pentru a nu crede în eternitatea lucrurilor.
5) „2 zile în Paris„
Ne prezintă două zile din relaţia unui cuplu newyorkez – Marion, o fotografă franceză şi Jack, un designer de interior american – care încearcă să-şi reîmprospăteze relaţia printr-o călătorie în Europa.
După ce vacanţa la Veneţia eşuează, îmbolnăvindu-se de enterocolită, amândoi speră acum că oprirea la Paris va fi cu noroc. Însă părinţii ne-vorbitori de limba engleză ai lui Marion, mult prea apropiaţii ei foşti iubiţi şi obsesia lui Jack de a fotografia toate monumentele care-i ies în cale nu fac decît să adauge gaz pe un foc deja aprins.