Cărți de milioane în Biblioteca Națională

Un milion de dolari ar putea costa una din cărțile din Biblioteca Națională a Moldovei. Instituția depozitează un lot de cele mai vechi și rare exemplare de pe meleagurile noastre. Acest tezaur este păstrat cu sfințenie, iar fiecare filă conține o istorie aparte.

„Această carte este foarte rară, deoarece a fost editată în două orașe. Ediția pe care o avem noi a fost editată în Frankfurt în anul 1711. În toată lumea se cunosc doar 4 exemplare”, a afirmat Veronica Cosovan, șef Serviciu Carte Veche și Rară.

Aceste cărți cu adevărat prețioase își așteaptă vizitatorii în Biblioteca Națională, pe rafturile secției Carte Veche și Rară. Cel mai vechi exemplar datează din 1092. Este ediția exactă a Evangheliei de la Arhanghelsc.

„Cartea a fost scrisă pe pergament de piei de viței. Coperta este foarte simplă din lemn de tei. Interesantă este legătura cărții. Este primul tip de legătură a cărții, legătura copta, care a fost utilizată de popoarele din Africa”, a spus Veronica Cosovan, șef Serviciu Carte Veche și Rară.

Tot aici putem găsi prima carte tipărită pe teritoriul Moldovei actuale.

„E vorba despre Ceaslovul lui Mihail Strelbitschi, tipărită la Dubăsari, în anul 1794″, a afirmat Veronica Cosovan, șef Serviciu Carte Veche și Rară.

Impresionant, dar suma unor lucrări poate atinge milioane de dolari. Doritorii de a le avea în colecţie, pot să le obțină doar în cadrul unei licitații.

„Pentru licitație poate să ajungă și la un milion de dolari”, a menţionat Veronica Cosovan, șef Serviciu Carte Veche și Rară.

Deși unele lucrări costă o avere, Veronica spune că, pentru ea, aceste opere nu au preţ. Cărțile ocupă în sufletul ei un loc aparte.

„Cărțile acestea deacum fac parte din mine, pentru că au trecut de atâtea ori prin mâinele mele, au fost răsfoite de atâtea ori”, a afirmat Veronica Cosovan, șef Serviciu Carte Veche și Rară.

Cărţile rare ocupă un loc aparte nu doar în sufletul Veronicăi, ci și pe rafturile bibliotecii. Acestea sunt păstrate ca și pietrele prețioase.

„S-au creat astfel de cutii. Această hârtie neacidă nu permite diferitor poluanți, prafuri, umezeala și alți patogeni să afecteze structura hârtiei și copertei”, a afirmat Veronica Cosovan, șef Serviciu Carte Veche și Rară.

Fiecare doritor are acces la aceste cărți, cu condiția că va purta mănuși speciale și le va citi doar în sala de lectură. Bibliotecara spune că nu duce lipsă de vizitatori. De obicei să răsfoiască aceste cărți vin profesorii sau doctoranzii.

„Cele la care eu lucrez la momentul actual, au peste 120 de ani. Probabil aceste cărți sunt unele din puține lucruri, cu care putem să ne numim”, a afirmat Petru Golban, doctorand.

Și dacă unii au plăcerea de a ține o carte veche în mână, alții preferă ”jucăriile digitale”.

„- Ați venit la bibliotecă să citiți?
– Nu. Eu stau pe internet.”

În secția Carte Veche și Rară se păstrează în jur de 10 mii de lucrări. De la cele mai mici exemplare ca dimensiune, până la cele mai mari. Pentru ca timpul să nu-și pună amprenta pe ele, acestea sunt periodic restaurate.

http://www.canal3.md/ro/