Cele mai frumoase orașe ,,literare” din Europa

Un roman bun are puterea de a ne transporta în locuri minunate, pe care poate, altfel, nu am putea să le vedem. Totuși, chiar și cei mai buni autori s-au inspirat din orașele în care au locuit sau din locurile exotice pe care au avut șansa să le viziteze, transformându-le, astfel, în ”orașe literare”.

Pasionații de literatură vizitează aceste locații pentru a păși pe urmele fictive ale personajelor lor favorite. Aceste sunt cele mai populare orașe din Europa pe care le regăsim în literatura universală.

Londra, Marea Britanie

Dacă ar fi să trecem în revistă toate locurile din capitala Regatului Unit ce au legături cu mari opere literare, am putea umple o carte mai mare decât toate cele șapte volume ale lui Harry Potter. Dar, un lucru este obligatoriu pentru toți cititorii pasionați – un tur tematic pentru a descoperi Londra lui Shakespeare sau Dickens. Nu rata nici pub-urile literare care sunt și ele foarte populare. Tot obligatoriu este și un drum la Biblioteca Națională pentru a admira primul manuscris al lui Shakespeare, numit și „First Folio”. Tot aici veți putea descoperii primele ediții a celor mai cunoscute volume, atât din literatura engleză cât și cea universală. Dacă ești fan Sherlock Holmes, mergi pe urmele cunoscutului detectiv cu ajutorul tururilor organizate, sau, dacă preferi șarmul agentului 007, opriți-vă la Dukes Bar. Aici vei descoperi băuturile Martini care l-au inspirat pe Ian Felming atunci când a scris faimoasele romane cu James Bond.

Londra

Dublin, Irlanda

În Dublin, cuvântul scris este sărbătorit cu o halbă de bere neagră. Alătură-te celorlalți pasionați de literatură în barurile și tavernele unde James Joyce l-a creat pe Leopold Bloom. Muzeul Scriitorilor din Dublin celebrează întreaga istorie literară a țării, începând cu primele poeme irlandeze și basmele celte. Teatrul Abbey fondat de faimosul poet W.B. Yeats în 1903 încă pune în scenă piese clasice, dar și contemporane. La final, nu trebuie să ratezi nici superba Bibliotecă Veche de la Trinity College, unde poți admira manuscriptul „Book of Kells”, ce datează din Evul Mediu.

Dublin

Paris, Franța

Orice pasionat de literatură trebuie să-și înceapă excursia în orașul luminilor cu o vizită la mormântul lui Oscar Wilde, în Cimitirul Père-Lachaise. Cei care își doresc să deguste puțin din viața romancierului, pot petrece câteva momente în cafeneaua Les Deux Magots, din St. Germain, unde Wilde obișnuia să scrie, sau pot străbate străduțele din Cartierul Latin, unde scriitorul a locuit o perioadă. Francezii sunt foarte mândrii de autorii care s-au născut sau au creat la Paris, iar locuințele lor au fost transformate în veritabile muzee. Așa că nu rata casele memoriale a lui Victor Hugo sau Honoré de Balzac. Bibliofilii vor fi la ei acasă în hotelul Le Pavillion des Lettres, unde fiecare dintre cele 26 de camere este dedicată unei litere din alfabet și reprezintă un autor faimos.

paris

St. Petersburg, Rusia

Acest oraș vibrant care este cunoscut și pentru cele mai dramatice opere de ficțiune din istoria literaturii universale. Pășește pe urmele criminalului Raskolnikov din Crimă și Pedeapsă, de la casa sa și până la magazinul ghinionistului cămătar, sau vizitează reședința faimosului autor Feodor Dostoievski, unde și-a petrecut ultimii ani din viață, scriind Frații Karamazov. Casa memorială Aleksandr Pușkin marchează locul unde autorul a murit la vârsta de 37 de ani, chiar la biroul său. Precum faimosul său personaj, Yevgeniy Onegin, Pușkin a fost rănit grav într-un duel. La cafeneaua literară din apropiere, el a luat cina pentru ultima dată, înainte de a muri.

Rusia

Edinburgh, Scoția

Edinburgul este un oraș a cărei atmosfera a inspirat mai mult de 500 de romane. Tradiția literară a acestui oraș ilustru este menținută prin munca poetului Robers Burns din secolul al XVIII- lea, dar și de lucrările scriitorilor moderni ca Alexander McCall Smith și Ian Rankin.
Turiștii pot face un tur al puburilor literare, pot să se bucure de plimbări sau de excursii cu scop literar. Tot în Edinburg, turiștii nu trebuie să rateze Muzeul Scriitorilor situat într-o clădire construită în secolul al XVII-lea. Aici, pot fi găsite exponate dedicate celebrilor scriitori Sir Walter Scott, Burns și Robert Louis Stevenson.

Scotia

Sursa: wall-street.ro