Primul roman al Donnei Tartt, început când era încă în colegiu şi achiziţionat, în manuscris, s-a transformat rapid într-un bestseller, iar autoarea sa a devenit un star, deşi fără voia ei.
Romanul analizează „la microscop” asasinarea unui student la Colegiul Hampden de către colegii săi de grupă. Naratorul, Richard Papen, un student sărac care reuşeşte sa fie acceptat în grupul elitist al colegilor săi, află „istoria secretă” a acestora: „molipsiţi” de zelul pătimaş şi conservator al profesorului de limbă greacă, studenţii încearcă să atingă starea euforică de abandonare a sinelui. În cursul reconstituirii unei băcănale antice, ei ajung să omoare, din greşeală, un localnic. Intriga romanului se conturează însă în jurul unui personaj de-a dreptul uimitor, pe nume Bunny Corcoran, copleşit de povara secretului, pe care restul grupului se hotărăşte să-l elimine. Drept scris, romanul” Istoria secretă” are o puternică încărcătură psihologică, dar şi o ironie bine dozată. Tonul confesiv este impresionant şi menţinut perfect.
„Istoria secretă” este un roman pe care nu îl poți lăsa din mână. Și asta nu doar din cauza poveștii polițiste a două crime, ci mai ales din cauza fumului inecacios și lipicios care te cuprinde în timp ce o citești. Și te face și pe tine să fii atât de implicat în poveste încât să simți toate acele negre sentimente încercate de personaje. Și dacă nu ar mai avea alte calități, acest unic aspect este suficient pentru a-l transforma într-un roman demn de citit.
Așadar, dacă vreți să citiți ceva interesant, un roman plin care să vă țină ocupați în zilele acestea,” Istoria secretă” e numai bun.